Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Καταδίκη Πετρελαϊκής στην Ολλανδία για Μόλυνση από Τοξικά Απόβλητα

Ολλανδικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο ύψους ενός εκατ. ευρώ στην πετρελαϊκή Trafigura για μόλυνση από τοξικά απόβλητα που είχαν μεταφερθεί το 2006 από το Άμστερνταμ στην Ακτή του Ελεφαντοστού.

Η τοξική μόλυνση είχε ως αποτέλεσμα να αρρωστήσουν εκατοντάδες άτομα, ενώ το δικαστήριο έκρινε ένοχη την εταιρεία και για την κατηγορία της απόκρυψης της επικίνδυνης φύσης των αποβλήτων. Η εισαγγελία είχε ζητήσει να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, ο δικαστής Φρανς Μποντίν καταδίκασε υπάλληλο της Trafigura για τον ρόλο του στο σκάνδαλο του 2006, καθώς και τον Ουκρανό καπετάνιο του δεξαμενόπλοιου «Probo Koala».

Εκατοντάδες χιλιάδες λίτρα επικίνδυνων υγρών χημικών ξεφορτώθηκαν στην Αμπιτζάν την 19η Αυγούστου από το δεξαμενόπλοιο. Τα απόβλητα «θάφτηκαν» σε περισσότερες από 12 τοποθεσίες στην εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Η Trafigura αρνήθηκε ότι προέβη σε οποιαδήποτε παράνομη πράξη, αλλά, πλήρωσε μεγάλες αποζημιώσεις τόσο στην κυβέρνηση της Ακτής του Ελεφαντοστού, όσο και σε πολίτες.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου