Η απειλή για τις επιχειρήσεις από την απώλεια της βιοποικιλότητας είναι μεγαλύτερη και πιο άμεση από την Κλιματική Αλλαγή, τονίζει ο ΟΗΕ στα πορίσματα ειδικής έκθεσης που δημοσίευσε την Τρίτη. Ο Οργανισμός τονίζει πως η πλειονότητα του ιδιωτικού τομέα αγνοεί τους κινδύνους που σχετίζονται με την βιοποικιλότητα και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, παρά το γεγονός ότι απειλούν τη λειτουργία του.
Η διετής έκθεση εκπονήθηκε από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ «Τα Οικονομικά των Οικοσυστημάτων και της Βιοποικιλότητας» και υπολογίζει την οικονομική επίδραση της απώλειάς της στα 2-4,5 τρις δολάρια, ή 7,5% του παγκοσμίου ΑΕΠ.
Οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι η μόλυνση του νερού, η απώλεια καλλιεργήσιμης γης λόγω της διάβρωσης και της ξηρασίας και η διατάραξη που προκαλείται από την αποδάσωση και την εντατική αλιεία έχουν ως αποτέλεσμα ένα κόστος δισεκατομμυρίων που αγνοείται εν πολλοίς από το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
Σε μια ενότητα της έκθεσης, η εταιρεία συμβούλων PricewaterhouseCoopers υποστηρίζει ότι ούτε μια στις πέντε εταιρείες δεν αντιμετωπίζει την βιοποικιλότητα ως ένα σημαντικό επιχειρηματικό ζήτημα και μόλις δύο στις 100 εταιρείες την διαχειρίζεται ως στρατηγικό ρίσκο.
Όσον αφορά την επίδραση της διαρροής στην πλατφόρμα της ΒΡ, τονίζεται πως «η αληθινή της έκταση για την τοπική οικονομία, την άγρια και την θαλάσσια ζωή δεν θα γίνει γνωστή για πολλά χρόνια ακόμα».
Ένας από τους βασικούς συντάκτες, ο Παγιάν Σούχντεβ, υποστήριξε μιλώντας στην βρετανική Guardian ότι οι σύγχρονες επιχειρήσεις έχουν γίνει «άκαρδες εταιρείες», ανεξέλεγκτες από τις κυβερνήσεις:
«Έχουμε δημιουργήσει άκαρδες εταιρείες που δεν έχουν λόγους να δρουν ηθικά σε καμία περίπτωση. Ο σκοπός τους είναι η ιδιοτέλεια . Αυτό είναι ο νόμος . Συνεπώς, εξαρτάται από την κοινωνία, τους ηγέτες της και τους διανοητές της να σχεδιάσουν τους μηχανισμούς ελέγχου εκείνους που θα εξασφαλίσουν ότι οι εταιρείες δεν θα γίνουν καρκινώματα και αυτό κάποιες φορές το κάνουμε και κάποιες άλλες όχι».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου