Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Βουτηγµένος στο Πετρέλαιο

Στη σκιά της περιβαλλοντικής καταστροφής που προκάλεσε η ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού αλλάκαι του σκοτεινού ρόλου που αποκαλύπτεται ότι έπαιξε ο πετρελαϊκός κολοσσός στην απελευθέρωση του βοµβιστή του Λόκερµπι επισκέπτεται σήµερα την Ουάσιγκτον ο Ντέιβιντ Κάµερον.

Ο βρετανός πρωθυπουργός προτίθεται να επαναλάβει στον αµερικανό πρόεδρο Μπαράκ Οµπάµα τη διαβεβαίωση που έδωσε ο υπουργός των Εξωτερικών του Ουίλιαµ Χέιγκ στην αµερικανίδα οµόλογο του Χίλαρι Κλίντον: ότι η απελευθέρωση του Αµπντέλ Μπασέτ αλ Μεγκράχι τον περασµένο χρόνο δεν είχε σχέση µε την πετρελαϊκή συµφωνία µε τη Λιβύη ύψους πολλών δισ.

δολαρίων στην οποία εµπλέκεται η βρετανική ΒΡ. Ο λίβυος τροµοκράτης, ο οποίος ευθύνεται για τον θάνατο των 270 επιβατών του αεροσκάφους της Ρan Αm που ανατινάχθηκε στο Λόκερµπι της Σκωτίας τον Δεκέµβριο του 1988, αφέθηκε ελεύθερος το 2009 από τις φυλακές της Σκωτίας και αφού ο γιατρός που τον παρακολουθούσε είχε διαγνώσει ότι δεν του απέµεναν παρά µόνο τρεις µήνες ζωής εξαιτίας του καρκίνου από τον οποίο είχε προσβληθεί. Ο αλ Μεγκράχι ωστόσο εξακολουθεί να ζει σε µία βίλα που του παραχώρησε ο λίβυος ηγέτης Μουαµάρ Καντάφι, ενώ ο ίδιος γιατρός δηλώνει σήµερα ότι µπορεί να ζήσει ακόµη και δέκα χρόνια ακόµη. Οι υποψίες στρέφονται ακόµη µία φορά στην ΒΡ. Ο βρετανικός κολοσσός πετρελαίου είχε κλείσει συµφωνία εξόρυξης πετρελαίου µε το καθεστώς του Καντάφι και ο συνταγµατάρχης ήθελε τον «ήρωα» της χώρας πίσω. Ο Ντέιβιντ Κάµερον καλείται να υπερασπιστεί την τρωθείσα φήµη της βρετανικής εταιρείας φροντίζοντας για τη δική του εικόνα στο εσωτερικό της χώρας του: στην Ουάσιγκτον ταξίδεψε µε πτήση της γραµµής για να αποδείξει στους βρετανούς πολίτες ότι δεν εξαιρείται ούτε ο ίδιος από τις περικοπές στις δηµόσιες δαπάνες.

Στις τρεις ώρες που θα διαρκέσουν οι επίσηµες συνοµιλίες των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο η ΒΡ αναµένεται να καταλάβει το µεγαλύτερο µέρος του χρόνου. Ο Κάµερον δήλωσε την παραµονή της αναχώρησής του ότι η απελευθέρωση του αλ Μεγκράχι ήταν «απολύτως λανθασµένη». Οι Αµερικανοί δεν είναι οργισµένοι µόνο εξαιτίας της υπόθεσης του Λόκερµπι. Η περιβαλλοντική καταστροφή που προκλήθηκε από την έκρηξη στην εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου θεωρείται πλέον ανυπολόγιστη, ενώ οι αµερικανικές αρχές άρχισαν έρευνα προκειµένου να διαπιστώσουν για ποιον λόγο οι υπάλληλοι της εταιρείας δεν αντιλήφθηκαν τις ενδείξεις για την επερχόµενη έκρηξη.

Σύµφωνα µε δηµοσίευµα της «Wall Street Journal», η αρµόδια αρχή έχει συντάξει µία λίστα µε τουλάχιστον είκοσι παραλείψεις των υπαλλήλων της εταιρείας. Η αµερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει στην ΒΡ να αφήσει για ακόµη ένα 24ωρο το καπάκι στο κύριο σηµείο διαρροής. Οι ειδικοί όµως εντόπισαν διαρροή στον πυθµένα του Κόλπου του Μεξικού, περίπου τρία χιλιόµετρα από την πετρελαιοπηγή. Αυτή η νέα εξέλιξη προκαλεί την ανησυχία ότι το πετρέλαιο βρίσκει διέξοδο προς τη θάλασσα από άλλο σηµείο και ότι θα χρειαστούν νέες επιχειρήσεις ελέγχου της διαρροής.
(από την εφημερίδα "Τα Νέα", 20/7/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου