Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Ινδικές Εταιρείες Ενδιαφέρονται για Περιουσιακά Στοιχεία της ΒΡ

Σημεία πώλησης και σταθμοί ανεφοδιασμού αεροσκαφών στην Μποτσουάνα, την Τανζανία, τη Ναμίμπια, το Μαλάουι και τη Ζάμπια συγκαταλέγονται στα περιουσιακά στοιχεία που φέρεται να διαθέτει προς πώληση η ΒΡ, μία ημέρα μετά την «αλλαγή σελίδας» που φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει η απομάκρυνση του Τόνι Χέιγουορντ από τα ηνία της. Και οι πρώτοι υποψήφιοι αγοραστές φέρεται να είναι Ινδοί.

Κύκλοι προσκείμενοι στη βρετανική εταιρεία αποκαλύπτουν ότι διεξάγονται συνομιλίες με τις ινδικές ενεργειακές Reliance Industries και Essar, για την πώληση μέρους ή όλων των περιουσιακών στοιχείων λιανικής στην Αφρική, αντί 400-500 εκατ. δολαρίων. Εκπρόσωποι των ινδικών εταιρειών αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ομως, ινδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο μετέδωσε ότι ήδη εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συνδράμουν στην εκστρατεία που ξεκινά μόλις τώρα η ΒΡ για τη συγκέντρωση 30 δισ. δολαρίων, που θα τη βοηθήσουν να χρηματοδοτήσει το κόστος της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού. Για να ανακάμψει από τις δραστικές ζημίες που συσσώρευσε τις 100 ημέρες από την έκρηξη της εξέδρας Deepwater Horizon, η ΒΡ τριπλασίασε προχθές το ύψος των σχεδιαζόμενων πωλήσεων. Εχοντας ήδη συμφωνήσει στη διάθεση περιουσιακών στοιχείων σε Καναδά, Αίγυπτο και Τέξας με την αμερικανική Apache αντί 7 δισ. δολαρίων, διαπραγματεύεται τώρα την πώληση των δραστηριοτήτων στο Βιετνάμ και το Πακιστάν.

Φέρεται, δε, να διερευνά πώληση της συμμετοχής της στο κοίτασμα πετρελαίου του Κόλπου Προυντό στην Αλάσκα, των συμφερόντων στην Pan American Energy -την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αργεντινής- και μικρότερων στοιχείων ενεργητικού στην Κολομβία. Αγνωστες είναι οι προθέσεις της για την Ινδονησία και για άλλες δραστηριότητες στην Αίγυπτο, για τις οποίες ίσως να εκδήλωνε ενδιαφέρον η ιταλική Eni. Η τελευταία διευκρίνισε χθες ότι θα ενδιαφερόταν για εξαγορά περιουσιακών στοιχείων που μοιράζεται με την ΒΡ.

Πωλήσεις και ισχυρές ταμειακές ροές θα βοηθήσουν την ΒΡ να μειώσει το χρέος της από 23 δισ. δολάρια, σήμερα, στα 10-15 δισ. δολάρια μέσα σε 18 μήνες. Θα την αφήσουν, δε, με παραγωγική δυνατότητα κατά 12% χαμηλότερη, καθώς προτεραιότητά της είναι να διαθέσει περιουσιακά στοιχεία από τις δραστηριότητες άντλησης, όπως οι εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου, και να μείνει με μικρότερο, αλλά υψηλότερης ποιότητας, χαρτοφυλάκιο έρευνας και παραγωγής. Η ευελιξία που επιδιώκει, ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι θα της εξασφαλίσει ανεξαρτησία.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τον τελικό «λογαριασμό» που θα κληθεί να πληρώσει για την πετρελαιοκηλίδα. Η εταιρεία έχει προβλέψει 32,2 δισ. δολάρια για την κάλυψη του σχετικού κόστους. Ομως, ίσως το τελικό ποσό να είναι πολύ μεγαλύτερο, αν κριθεί ένοχη για βαριά αμέλεια.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 29/07/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου