Όπως πληροφορείται το energiagr., από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη έχει ανατεθεί στον νομικό σύμβουλο κ. Ασημακόπουλο η αντιμετώπιση, σε συνεργασία με φορείς όπως η ΡΑΕ και ο ΔΕΣΦΑ, ζητημάτων όπως:
-το ότι η άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης στην παραχώρηση του Πρίνου, την οποία έχει στην διάθεσή της η Ενεργειακή Αιγαίου, λήγει το 2014. Βεβαίως, σύμφωνα με τον νόμο 2779, η άδεια ανανεώνεται αυτοδικαίως ανά 5 χρόνια στην περίπτωση που, όπως συμβαίνει στον Πρίνο, υπάρχει παραγωγή.
-το ότι η συγκεκριμένη άδεια δεν είναι άδεια αποθήκευσης.
-το ενδεχόμενο να προχωρήσει το Δημόσιο σε διαγωνισμό για την παραχώρηση άδειας αποθήκευσης για την συγκεκριμένη περιοχή.
Στόχος της αποσαφήνισης όλων των παραμέτρων που άπτονται με το προαναφερθέν τρίπτυχο δεν είναι άλλος από το να αποφευχθούν τυχόν εμπόδια που θα ήταν δυνατό να αντιμετωπίσει η υλοποίηση του σχεδίου, εφόσον αυτή δρομολογηθεί.
Επίσης το έργο, για το οποίο έχει ήδη δείξει ενδιαφέρον και η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, δεν έχει ακόμη χαρακτηριστεί επισήμως ως βασική υποδομή ή ως ιδιωτική επένδυση. Η οριστικοποίηση του χαρακτήρα του έργου είναι ουσιαστικής σημασίας για την εξεύρεση χρηματοδότησης, καθώς το κόστος πλήρωσης της αποθήκης είναι τέτοιου μεγέθους, ώστε να εκτιμάται πως είτε απαιτείται η συνδρομή της Ευρωπαϊκή Ένωσης είτε ενός σημαντικού και διεθνούς εμβέλειας ενεργειακού ομίλου στο project.
Το σχέδιο της Ενεργειακής Αιγαίου
Στην διάρκεια σχετικής σύσκεψης που είχε προ μηνός πραγματοποιηθεί υπό τον κ. Μανιάτη, είχε παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο αναφερόταν:
-στην αξιοποίηση, συμπλήρωση και δημιουργία υποδομών, όπως η εγκατάσταση νέου, μεγαλύτερου του υφιστάμενου αγωγού αερίου, ο οποίος θα συνδέει την Πλατφόρμα Κ του Πρίνου με τον χερσαίο αγωγό
-στην εγκατάσταση συμπιεστών-στην διεξαγωγή πρόσθετων γεωτρήσεων που θα αναδείξουν τις απαιτούμενες για την πλήρωση της δεξαμενής ποσότητες αερίου
Με βάση σχετική μελέτη της Shell, στο κοίτασμα της Ν. Καβάλας μπορεί να αποθηκευθεί αέριο περίπου 1 δισ. κυβικών μέτρων, από το οποίο 300-400 εκατομμύρια θα αποτελούν το αέριο βάσης ενώ 600-700 εκατομμύρια μπορούν να αποτελέσουν το διαθέσιμο προς αποθήκευση αέριο. Η δε προμελέτη που έχει εκπονηθεί από την Ενεργειακή Αιγαίου σε συνεργασία με την TECHNIP, αναφέρεται στη δυνατότητα εισπίεσης 3 εκατομμυρίων m3/ημερησίως και παροχής 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου για 90 ημέρες. Η συγκεκριμένη παροχή καλύπτει το 40% της συνολικής ημερήσιας κατανάλωσης της Ελλάδας, 2 φορές ανά έτος. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το επενδυτικό πρόγραμμα είναι της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ και εκτιμάται ότι εξασφαλίζει άμεσα 300 θέσεις εργασίας.
Η Ενεργειακή Αιγαίου, πάντως, φαίνεται ότι θεωρεί πως είναι δυνατή η μετατροπή της άδειας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος της Νότιας Καβάλας σε άδεια αποθήκευσης Φυσικού Αερίου σύμφωνα με το άρθρο 17 του νόμου 3428/2005, ενώ η εταιρεία σκοπεύει να έλθει σε επαφή με τον ΔΕΣΦΑ με στόχο την μακροχρόνια μίσθωση μέρους της αποθηκευτικής ικανότητας του κοιτάσματος ως στρατηγικού αποθέματος για την χώρα.
Σήμερα λειτουργούν συνολικά 634 υπόγεια συγκροτήματα αποθήκευσης σε παγκόσμιο επίπεδο.Στην Ελλάδα, ο μόνος χώρος αποθήκευσης ΦΑ βρίσκεται στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, όπου έχουν κατασκευαστεί δύο δεξαμενές με συνολική χωρητικότητα 130,000 m3υγροποιημένου φυσικού αερίου με δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για περίπου 10 μέρες (9-10 εκατομμύρια κυβικά την ημέρα).
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου