Η Ν.Α. Κοζάνης ζητεί τώρα την απόδοση στην τοπική κοινωνία των χιλιάδων στρεμμάτων γης που χρησιμοποίησε η ΔΕΗ για την εξόρυξη των λιγνιτικών κοιτασμάτων και των άλλων αναγκών της και ήδη στο πλαίσιο νομικών ενεργειών που έχει ξεκινήσει για το θέμα έχει ενημερώσει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το σύνολο των εκτάσεων αυτών ξεπερνούν στον νομό τα 170.000 στρέμματα. Αν δεν υπάρξει καμία ενέργεια από την πλευρά των συναρμόδιων υπουργείων σχεδιάζουμε να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ανέφερε ο νομάρχης Γ. Δακής που χαρακτηρίζει «μείζον και πολυεπίπεδο το όλο ζήτημα».
Το θέμα των εκτάσεων που δεν χρησιμοποιούνται πλέον από την Επιχείρηση για τους σκοπούς που απαλλοτριώθηκαν και το αίτημα της επιστροφής τους στην τοπική κοινωνία δεν είναι σημερινό. Πριν από λίγες ημέρες το νομαρχιακό συμβούλιο Κοζάνης αποφάσισε να απορρίψει την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων της ΔΕΗ Α.Ε. για τη λειτουργία των λιγνιτωρυχείων Πτολεμαΐδας. Ανάμεσα στις προτάσεις που διατύπωσε για την υποβολή της νέας διορθωμένης μελέτης συμπεριλαμβάνεται κι αυτή που ζητεί να ληφθεί από τη ΔΕΗ -στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης- μέριμνα για την τροποποίηση του άρθρου 9 του νόμου 2941/2001.
Το συγκεκριμένο προβλέπει τη δέσμευση από τη ΔΕΗ των αγροτικών εκτάσεων που απαλλοτριώνονται. Η νομαρχία επιδιώκει να επανέλθει ο όρος που ίσχυε με το άρθρο 1 του ν.1280/1982 ο οποίος προέβλεπε «την επαναπόδοση των εκτάσεων στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα».
«Η τροπολογία του 2001 μετέτρεψε τη ΔΕΗ στον μεγαλύτερο γαιοκτήμονα της περιοχής» επισημαίνει ο κ. Δακής. «Η εταιρεία, πρόσθεσε ο ίδιος, έχει χρέος να μεριμνήσει για την επαναπόδοση των εδαφών στις τοπικές κοινωνίες έτσι ώστε να είναι εφικτή και η οικονομική βιωσιμότητα των κατοίκων της περιοχής».
Οι εκπρόσωποι της νομαρχίας επισημαίνουν ότι και πριν από το 2001 ελάχιστες από τις απαλλοτριωμένες εκτάσεις είχαν αποδοθεί στην τοπική κοινωνία.
Για τη ΔΕΗ όμως δεν τίθεται ούτε... ζήτημα διαμάχης. Εκπρόσωποί της που ρωτήθηκαν ανέφεραν «ότι ο νόμος -εν όψει της τότε μετοχοποίησής της- έδωσε οριστική λύση για τις απαλλοτριωμένες αγροτικές εκτάσεις, ενώ οι αποζημιώσεις που είχαν καταβληθεί κάλυπταν πλήρως την αξία γης.
«Η διοίκηση (προηγούμενη)» όπως ανέφεραν χθες στελέχη της «αποφάσισε την παραχώρηση της χρήσης των εκτάσεων του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (έξω από την Πτολεμαΐδα), συνολικής επιφάνειας 6.500 στρεμμάτων μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη αγροτικών καλλιεργειών, ενώ έχει εγκριθεί η παραχώρηση 150 στρεμμάτων για τη δημιουργία πίστας μηχανοκίνητου αθλητισμού».
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 27/07/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου