Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη: Αδυναμία Συμφωνίας Παρά την Επίσκεψη Παπανδρέου στη Σόφια

Παρά το γεγονός ότι χθες ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης ως «μία από τις ύψιστες προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, λίγες ώρες αργότερα εντός της ίδιας ημέρας, ο Βούλγαρος ομόλογός του κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξής τους στη Σόφια παρέπεμψε στη διεθνή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «θα σεβαστούμε τις αποφάσεις της Βουλγαρίας σε ό, τι αφορά τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη», ενώ συμπλήρωσε ότι «οι σχέσεις μας δεν πρέπει να χαρακτηριστούν μόνο από την υπόθεση του αγωγού, είτε έχει θετική είτε έχει αρνητική εξέλιξη».
Η παραπάνω έμμεση διάσταση απόψεων σχετικά με τον αγωγό δεν επισκίασε πάντως τη χθεσινή επίσημη επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στη βουλγαρική πρωτεύουσα. Συνεργάτες του πρωθυπουργού μάλιστα ανέφεραν ότι θεωρούν την τοποθέτηση του κ. Μπορίσοφ σαφώς βελτιωμένη σε σύγκριση με την άκαμπτη στάση που τηρούσε η βουλγαρική ηγεσία πριν από λίγους μήνες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από πολυπληθές υπουργικό κλιμάκιο, εκδήλωσε τη βούληση της Αθήνας για στενότερη συνεργασία με τη Βουλγαρία σε οικονομικό επίπεδο. Υπουργοί και από τις δύο πλευρές υπέγραψαν 12 πρωτόκολλα συνεργασίας σε τομείς όπως το τραπεζικό σύστημα, το διμερές εμπόριο, οι οδικές υποδομές, η ενέργεια, η απασχόληση, η άμυνα και η καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι οι δύο χώρες έχουν ως στρατηγική επιλογή τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και την προώθηση των αγωγών Southstream και IGB, ενώ υποσχέθηκε στήριξη της Ελλάδος στο βουλγαρικό αίτημα για ένταξη στον ενιαίο χώρο της Συνθήκης Σένγκεν, ώστε να διευκολύνονται και οι μετακινήσεις των πολιτών μεταξύ των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπορίσοφ παραλλήλισε τη δημιουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (δηλαδή του μεικτού υπουργικού συμβουλίου που υπέγραψε τα πρωτόκολλα) με τα αντίστοιχα της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ πρότεινε την πραγματοποίησή τους κάθε έξι μήνες. Προανήγγειλε επίσης τη στελέχωση ομάδων εμπειρογνωμόνων, ώστε να εξεταστεί με ποιους τρόπους είναι δυνατόν να εξευρεθούν κοινές λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα (όπως π. χ. οι πλημμύρες του Εβρου).

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου το απόγευμα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας κ. Γκεόργκι Παρβάνοφ και νωρίς το βράδυ επέστρεψε στην Αθήνα.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου