Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Συνεχίζει να Φοβίζει το Πετρέλαιο, Παρά την Προσπάθεια των Πετρελαϊκών για Σύσταση Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης

Δεύτερο μεγάλο ατύχημα σημειώθηκε στην Κίνα αυτή τη φορά, όταν δεξαμενόπλοιο της Λιβύης ξεφόρτωνε αργό πετρέλαιο σε διϋλιστήριο στο λιμάνι Ντάλιαν και εξερράγη ο αγωγός μεταφοράς. Τα συνεργεία έσπευσαν άμεσα, αλλά δεν απέτρεψαν τον σχηματισμό πετρελαιοκηλίδας η οποία απλώνεται σε έκταση 430 τ.χμ., έχοντας διπλασιαστεί σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Οι αρχές της χώρας δεν έχουν διευκρινίσει ακόμα ποιος ευθύνεται για το ατύχημα, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται. Η κρατική CNPC έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες καθαρισμού, αν και η μάχη είναι άνιση, καθώς ακόμα η κατάσταση δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο μια εβδομάδα μετά το ατύχημα. Μέχρι στιγμής έχει χάσει τη ζωή του ένας εργάτης.

Όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές, το ατύχημα αυτό μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την αφύπνιση των αρχών και στην Κίνα, όπως έγινε στις ΗΠΑ με το μορατόριουμ που επέβαλε η κυβέρνηση Ομπάμα στην εξόρυξη σε μεγάλα βάθη ώστε να βελτιωθούν οι διαδικασίες ασφαλείας πρώτα.

Στα πλαίσια αυτά, τέσσερις από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές διεθνώς, η ExxonMobil, η Chevron, η Shell και η ConocoPhillips, ανακοίνωσαν τα κοινά τους σχέδια για την ανάπτυξη ενός συστήματος ταχείας αντίδρασης το οποίο θα είναι σε θέση να αντλεί έως και 100.000 βαρέλια πετρελαίου σε βάθος 3.000 μέτρων στη θάλασσα.

Με τον τρόπο αυτό ελπίζουν να δώσουν το σωστό μήνυμα στον πολιτικό κόσμο και στην κοινή γνώμη και να καθησυχάσουν τους φόβους που συνοδεύουν πλέον την εξόρυξη σε μεγάλο βάθος.Το κόστος του εγχειρήματος αναμένεται να αγγίξει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου