Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

H BP φοβάται την καταιγίδα

ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ. Τα στοιχεία της φύσης απειλούν πλέον τον σχεδιασμό των συνεργείων της BP για το οριστικό σφράγισμα της πετρελαιοπηγής στον Κόλπο του Μεξικού. Οι ιθύνοντες του βρετανικού πετρελαϊκού γίγαντα και ο αρμόδιος της αμερικανικής κυβέρνησης για τη διαχείριση της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής καταστροφής στην ιστορία των ΗΠΑ, Θαντ Αλεν, εξέταζαν χθες το ενδεχόμενο απομάκρυνσης όλων των πλοίων από την περιοχή, καθώς οι πιθανότητες μετατροπής καταιγίδας πάνω από την Καραϊβική σε τροπικό κυκλώνα με κατεύθυνση προς τον Κόλπο του Μεξικού αυξάνονταν.

Το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Πρόβλεψης Τυφώνων υποστήριζε χθες το απόγευμα ότι οι πιθανότητες μετατροπής της καταιγίδας σε κυκλώνα ήταν 40%. Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία, αν επαληθευτεί το συγκεκριμένο σενάριο, τότε ο κυκλώνας θα πλήξει το αργότερο μέχρι αύριο τον Κόλπο του Μεξικού. Για παν ενδεχόμενο, πάντως, τα συνεργεία της BP τοποθέτησαν εκτάκτως τα ξημερώματα της Πέμπτης ένα επιπλέον «καπάκι» στο πηγάδι του Μακόντο, απ' όπου ξεκίνησε η διαρροή αργού πετρελαίου μετά την έκρηξη της 20ής Απριλίου. «Κρίναμε ότι οφείλαμε να λάβουμε επιπλέον μέτρα για την περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούμε από την περιοχή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της BP, Κέβιν Ουέλς.

Εντούτοις, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν ότι ένας ενδεχόμενος κυκλώνας μπορεί να προκαλέσει μετακίνηση του «καπακιού» πάνω από το πηγάδι, χάρη στο οποίο έχει προσωρινά περιοριστεί η διαρροή αργού πετρελαίου στη θάλασσα. Παράλληλα, ο κ. Αλεν υποστήριξε ότι το χρονοδιάγραμμα για το οριστικό σφράγισμα του πηγαδιού «θα πάει πίσω από δέκα μέχρι δεκατέσσερις ημέρες», εφόσον τα ειδικά συνεργεία της BP και τα βοηθητικά τους πλοία υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν προσωρινά την περιοχή.

Τέλος, οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» ανέφεραν χθες ότι οι εργαζόμενοι στη δεξαμενή Deep Water Horizon, όπου συνέβη η έκρηξη, που αποτέλεσε την απαρχή της περιβαλλοντικής καταστροφής, είχαν εγκαίρως εκφράσει στη διεύθυνση της BP ανησυχίες αναφορικά με την ποιότητα του εξοπλισμού τους.

Εκπρόσωπος της εταιρείας Transcocean, η οποία ενοικίαζε τη συγκεκριμένη δεξαμενή στην BP, επιβεβαίωσε ότι ορισμένα μηχανήματα δεν είχαν επιθεωρηθεί από το 2000, μολονότι κάτι τέτοιο έπρεπε να συμβαίνει ανά τρία - τέσσερα χρόνια.

Πηγή kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου