Ο κ. Υφυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη ναυτιλία, ότι «ο μεγαλύτερος αγωγός μεταφοράς υδρογονανθράκων στον κόσμο είναι στην πραγματικότητα η ελληνική ναυτιλία», ενώ σημείωσε ότι η αύξηση που παρατηρείται από το 2006 στα υπό Ελληνική σημαία πλοία, αφορά κυρίως τα δεξαμενόπλοια, τα οποία συνεχίζουν να προτιμούν την Ελληνική σημαία ακόμη και κατά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση που άρχισε το 2008-2009. Τόνισε ότι οι “London Greeks” ελέγχουν τον μισό βρετανικό στόλο δεξαμενοπλοίων, ενώ οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 20% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων (crude / oil product carriers).
Αναφορικά με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο κ. Μανιάτης δήλωσε βέβαιος ότι η βουλγαρική πλευρά θα αναγνωρίσει τα οφέλη του έργου για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής. Εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να μην εγκαταλείψει το έργο, το οποίο χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας για το ενεργειακό μέλλον της πατρίδας μας και της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα της Ελλάδας ότι η βουλγαρική πλευρά κατανοεί ότι η Τριμερής Συμφωνία για ένα τέτοιας εμβέλειας διεθνές έργο, όπως ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, αποτελεί σημαντική παράμετρο των διμερών μας σχέσεων και απαιτεί διαδικασίες συνεννόησης μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.
Προανήγγειλε, μάλιστα, συγκεκριμένες διπλωματικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που προγραμματίζονται για το αμέσως επόμενο διάστημα για να καταδειχθεί η διάσταση αυτή προς τη βουλγαρική πλευρά, διατηρώντας την πεποίθηση πως αυτή η αντιπαραγωγική παρένθεση σκεπτικισμού και επιφυλάξεων μπορεί να κλείσει εδώ. Σχετικά με το περιβαλλοντικό σκέλος, υπογράμμισε ότι ο αγωγός θα μειώσει την πιθανότητα ατυχημάτων κατά τη διέλευση των πλοίων από τα Στενά, θα έχει κέρδος για τις τοπικές κοινωνίες και σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση, οι περιβαλλοντικές αναλύσεις θα πρέπει να αποτελούν ζήτημα των αρμόδιων επιστημόνων.
Ο κ. Μανιάτης στάθηκε επίσης στη χθεσινή συνάντηση κατά την οποία υπεγράφη η συμφωνία για τη σύσταση της South Stream Greece, με την ελληνική και τη ρωσική πλευρά να συμμετέχουν κατά 50%. Σε συνδυασμό με τα μνημόνια συνεργασίας που έχουν υπογραφεί ήδη με το Κατάρ, τη Λιβύη και την Τουρκία, οι κινήσεις αυτές αποδεικνύουν τη δραστηριοποίηση της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.
Στην ελληνική οικονομία, ο κ. Υφυπουργός χαρακτήρισε μεγάλο βήμα της κυβέρνησης την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και την αποδοτική αξιοποίηση του συνόλου του εθνικού και ορυκτού μας πλούτου. Παράλληλα, καθώς η εξάρτησή της ελληνικής οικονομίας από τα πετρελαιοειδή αναμένεται να συνεχιστεί και στα αμέσως επόμενα χρόνια, ο κ. Μανιάτης επισήμανε ότι προκύπτει ως απολύτως σημαντική η ανάγκη χάραξης εθνικής πολιτικής σε ότι αφορά στην ομαλή λειτουργία της αγοράς, στη διαφύλαξη των αποθεμάτων ασφαλείας, αλλά και στην αντιμετώπιση του φαινομένου λαθρεμπορίας και παράνομης διακίνησης πετρελαιοειδών.
Τέλος, ανακοίνωσε ότι σε μερικές εβδομάδες θα προωθηθεί το πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας στις κατοικίες και χαρακτήρισε απαραίτητη τη διασφάλιση των απαραίτητων αποθεμάτων για τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας, τη μείωση των ενεργειακών δαπανών, την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και τη δυναμική είσοδος των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας ισοζύγιο.Επίσης, ο κ. Μανιάτης αναγνώρισε την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου