Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Τσάντες με φωτοβολταϊκά


Τσάντες, χαρτοφύλακες και θήκες ηλεκτρονικών υπολογιστών με ενσωματωμένα στην επιφάνειά τους φωτοβολταϊκά προσφέρουν αυτόματη φόρτιση των ηλεκτρονικών συσκευών που μεταφέρουν στη διάρκεια της ημέρας.




Το νέο προϊόν δημιουργήθηκε από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίαςτου ΑΠΘ σε συνεργασία με μεγάλη γερμανική εταιρεία και ήδη πωλείται στις αγορές της Ευρώπης και μέσω ίντερνετ. Πρόκειται για μία από τις εκατοντάδες εφαρμογές των εύκαμπτων οργανικών ηλεκτρονικών που παρουσιάζονται την επόμενη εβδομάδα στο 3ο Διεθνές Συνέδριο για τα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά (IS-FOE), το οποίο πραγματοποιείται στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής μεταξύ 6-9 Ιουλίου.

Εύκαμπτα οργανικά ηλεκτρονικά σε καθημερινή χρήση
Τα εύκαμπτα οργανικά ηλεκτρονικά μπαίνουν πλέον σε καθημερινή χρήση. Ενσωματωμένα στο ύφασμα της τσάντας φορτίζουν ανέξοδα τις ηλεκτρονικές συσκευές που μεταφέρονται σε αυτή. Κολλημένα πάνω στα ρούχα εξασφαλίζουν ενέργεια και φυσικά έναν διαφορετικό αισθητικό χαρακτήρα. Ρούχα με επίστρωση τέτοιων υλικών γίνονται ανθεκτικά σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Οι εύκαμπτες οθόνες τηλεόρασης προσφέρουν ολοκληρωμένη αποτύπωση των διαστάσεων και κυρίως είναι φτηνές.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ Στέργιο Λογοθετίδη, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος του συνεδρίου, "τα οργανικά εκτυπωμένα ηλεκτρονικά υλικά αποτελούν τα τελευταία χρόνια έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της νανοτεχνολογίας. Επίσης αποτελούν μια επαναστατική τεχνολογική δραστηριότητα, με απεριόριστες εφαρμογές και με πολύ μεγάλη δυναμική για εμπορικές εφαρμογές, που αναμένεται να φθάσουν τα 9 δισ. ευρώ μέχρι το 2012". Με τη μέθοδο της εκτύπωσης των αγώγιμων οργανικών υλικών σε πλαστικές μεμβράνες εξασφαλίζεται η μεταφορά όλης της τεχνογνωσίας με μικρό κόστος.
Πρόκειται για ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών, το οποίο μπορεί κάλλιστα να αναπτυχθεί στο ΑΠΘ και γενικότερα στην Κεντρική Μακεδονία μέσω μικρών μονάδων νανοτεχνολογίας, όπως επανειλημμένα έχει προτείνει ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ Στέργιος Λογοθετίδης. "Αυτά τα νέα πεδία εφαρμογών, που αναμένεται να βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητα και να αλλάξουν τους τρόπους επικοινωνίας, ενημέρωσης, εκπαίδευσης, παραγωγής ενέργειας και φωτισμού, δημιουργούνται χάρη στην τεχνολογία των οργανικών ηλεκτρονικών, που αποτελεί έναν ραγδαία εξελισσόμενο τομέα της νανοτεχνολογίας. Η έρευνα γύρω από τη νανοτεχνολογία και τη νανοϊατρική μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα και να μεταφερθεί στην κοινωνία. Αυτός είναι ο πραγματικός πλούτος μέσα από την επιστήμη και την τεχνολογία που παράγει το ΑΠΘ. Και αυτός ο πλούτος πρέπει να αξιοποιηθεί", υποστήριξε ο κ Λογοθετίδης.

Χάραξη πανελλαδικής στρατηγικής
Μετά την ολοκλήρωση του IS-FOE, ενός από τα σημαντικότερα συνέδρια διεθνώς, που διοργανώνεται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ και τον Διεθνή Οργανισμό Πλαστικών Ηλεκτρονικών, την Κυριακή 11 Ιουλίου πραγματοποιείται στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής ημερίδα με θέμα "Στρατηγική για τα οργανικά και εκτυπωμένα ηλεκτρονικά στην Ελλάδα". Η ημερίδα για πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο θα θέσει στόχους που θα αφορούν τη "Στρατηγική για τα οργανικά και εκτυπωμένα ηλεκτρονικά στην Ελλάδα". Στόχος αυτής της διοργάνωσης είναι η διαμόρφωση μιας στρατηγικής και πολιτικής στην Ελλάδα στα θέματα των νέων τεχνολογιών των οργανικών και εκτυπωνόμενων ηλεκτρονικών με τη συμμετοχή εμπλεκόμενων φορέων, όπως επιστήμονες, μηχανικοί, βιομηχανικοί φορείς, τελικοί χρήστες, εκπρόσωποι περιφερειακών και εθνικών αρχών. Στόχος είναι να προκύψουν συνεργασίες και επενδυτικές ευκαιρίες που θα συμβάλλουν στην περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη.

Πηγή makthes.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου