Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Το Τηγανόλαδο Τώρα... Ανακυκλώνεται!


«Ενα λίτρο τηγανόλαδο μπορεί να μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού», ανέφερε μήνυμα στο Διαδίκτυο και προκάλεσε αναστάτωση. Δικαίως, αφού η είδηση είναι αληθινή. Αυτό που δεν ξέραμε οι περισσότεροι είναι πως πλέον υπάρχει σύστημα ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών και στην Ελλάδα, το οποίο τα μετατρέπει σε βιοντίζελ! Και βρίσκεται κάπου κοντά σας!
Eίναι πραγματικότητα. Μπορούμε πλέον να ανακυκλώσουμε το τηγανόλαδό μας, και μάλιστα όχι μόνο πηγαίνοντάς το στα προκαθορισμένα σημεία που θα βρείτε παρακάτω, αλλά μπορεί να γίνει και σε επίπεδο πολυκατοικίας, όπως μας διαβεβαίωσε ο κ. Γιάννης Γεράκης, πρόεδρος της εταιρείας Revive, η οποία συλλέγει χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι και από ιδιώτες.

Με ένα τηλεφώνημα η εταιρεία εγκαθιστά δωρεάν δοχείο ανακύκλωσης στην πολυκατοικία σας, το οποίο και ανανεώνει κάθε φορά που αυτό γεμίζει! Στην Ελλάδα επιχειρηματικά ο χώρος ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων μαγερικών ελαίως είναι ακόμα μικρός αλλά αναπτυσσόμενος. Οι δυο πιο δραστήριες εταιρίες είναι η Revive και η Σέλας Ανακύκλωση (210 5238209) που συλλέγει μόνο από επιχειρήσεις.
Γιατί το ανακυκλώνουμε
Για να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο, πρέπει πρώτα να διευκρινίσουμε ότι δεν μιλάμε για το λάδι που βάζουμε στην κατσαρόλα ή στη σαλάτα, γιατί αυτό είναι αναμεμειγμένο με άλλα υλικά και συνήθως καταναλώνεται. Το ενδιαφέρον μας μονοπωλεί το γνωστό τηγανόλαδο επειδή, όταν καίγεται, αλλάζει η μοριακή δομή του και μετατρέπεται σε εξαιρετικά ρυπογόνο στοιχείο γεμάτο «τρανς» λιπαρά. Οταν ένα λίτρο τηγανόλαδο μπει στο νερό, απλώνεται σε ένα εκατομμύριο λίτρα νερού οπότε κάθε οργανισμός που θα πιει από αυτό θα «εμπλουτίσει» με χρησιμοποιημένο λάδι την τροφή του. Ετσι τα «τρανς» λιπαρά εισβάλλουν στη διατροφική αλυσίδα προκαλώντας καρκινοπάθειες.

Το πρόβλημα ξεκινάει από την κουζίνα του σπιτιού ή του καταστήματος και τη συνήθεια να αδειάζουμε το τηγανισμένο λάδι στο νεροχύτη και από εκεί να οδηγείται είτε στη θάλασσα μολύνοντάς την, είτε στους βιολογικούς καθαρισμούς προκαλώντας προβλήματα. Διότι, αν δεν προηγείται λιποσυλλέκτης και το λάδι μπει κατ' ευθείαν στον βιολογικό καθαρισμό, σκοτώνονται τα ένζυμα που καθαρίζουν το νερό και πολλαπλασιάζεται το κόστος λειτουργίας του συστήματος. Ομως, αυτή είναι μία μόνο πτυχή του προβλήματος της ανεξέλεγκτης διάθεσης του μαγειρικού λαδιού.
Οταν πετάμε το λάδι στα κοινά απορρίμματα μέσα σε μπουκαλάκια, οδηγείται στις χωματερές, βοηθάει στις αναφλέξεις και τροφοδοτεί τις φωτιές που ανάβουν σε αυτές, ενώ αναμειγνύεται με τα υπόλοιπα στραγγίσματα και καταλήγει στους υπόγειους υδροφορείς. Εκεί καταλήγει και από τις ταβέρνες, που φροντίζουν να το «ξεφορτωθούν» σ' ένα λάκκο - η περιφέρεια υποφέρει από αυτή την πρακτική. Πριν όμως ρίξουμε την αποκλειστική ευθύνη στους πολίτες, ας θυμηθούμε ότι η Πολιτεία θέσπισε τον σχετικό νόμο στο τέλος του 2005, οπότε οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο ξεκίνησαν δειλά - δειλά το 2006. Μέχρι τότε η διάθεση στην πίσω αυλή και στη χωματερή ήταν... μονόδρομος.

Από το τηγάνι στον κινητήρα
Σήμερα όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και η ανακύκλωση είναι πραγματικότητα. Η Revive μπορεί να αναλάβει τη συλλογή από τα δοχεία που τοποθετούνται σε χώρους εστίασης στις πολυκατοικίες, σε σούπερ μάρκετ και αλλού. Μετά, το λάδι οδηγείται στις αποθήκες της εταιρείας στον Ασπρόπυργο. Από εκεί οι μεγαλύτερες ποσότητες εξάγονται και περίπου το ένα τρίτο πηγαίνει στην ΕΛΙΝ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ ώστε να γίνει επεξεργασία και να καταλήξει στα Ελληνικά Πετρέλαια, όπου αναμειγνύεται με το ντίζελ και δίνει το βιοντίζελ.

Από το 2006 μέχρι σήμερα μόνο η Revive έχει συλλέξει περίπου 2.500.000 λίτρα χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού. Γενικά, πάντως, είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουμε για ακριβές ποσοστό του τηγανόλαδου στο συνολικό βιοντίζελ που παράγεται στη χώρα. Το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει ότι η ποσότητα-στόχος για το 2008 ήταν 123.000 χιλιόλιτρα αυτούσιου βιοντίζελ, αλλά δεν διευκρινίζει το ποσοστό για τα φυτικά λάδια, τα ζωικά λίπη ή τα τηγανέλαια.
Ούτε το ποσοστό του βιοντίζελ που αναμειγνύεται με το πετρέλαιο κίνησης είναι γνωστό. «Κυμαίνεται μεταξύ του 2% και του 5%», μας είπε ο Γιώργος Καραβαλάκης, ερευνητής από το Εργαστήριο Τεχνολογίας Καυσίμων του ΕΜΠ, ενώ η Ε.Ε. έχει αναπροσαρμόσει τους στόχους της και φτάνει να δέχεται τη συμμετοχή αυτούσιου βιοντίζελ με ποσοστό 7% στο ντίζελ κίνησης.

Τα περιβαλλοντικά οφέλη από την ανάμειξη του ντίζελ με το βιοντίζελ αφορούν τη μείωση των αιωρούμενων σωματιδίων, του μονοξειδίου του άνθρακα και των υδρογονανθράκων, ενώ αυξάνονται κάπως τα οξείδια του αζώτου και το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα.

Που ανακυκλώνουμε τα χρησιμοποιημένα λάδια της κουζίνας μας

Η εταιρεία Revive προσφέρει δωρεάν ειδικό δοχείο για τη συλλογή των χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών σε κάθε πολυκατοικία που θα το ζητήσει στην Αθήνα, και σε κάθε κατάστημα εστίασης σε όλη την Ελλάδα. Κάνετε ένα τηλέφωνο στην εταιρεία (στο 210-21.16.524), ζητάτε το δοχείο και, όταν γεμίσει, καλείτε πάλι για να το αντικαταστήσει.

Στην Αθήνα υπάρχουν δοχεία όπου μπορείτε να αδειάσετε το μπουκάλι με το τηγανόλαδο σας. Το σύστημα έχει ξεκινήσει τέσσερις μήνες και ανάλογα με την προσφορά θα επεκταθεί και σε άλλες πόλεις.

Τα σημεία είναι τα εξής:

A/B MEGA, Λ. Βουλιαγμένης 43, Ελληνικό
A/B MEGA, 20ό χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας
2ο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Κ. Αγωνιστών 2, Μαρούσι
1ο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Λ. Κηφισίας 184 (Άλσος Συγγρού)
1ο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Λ. Ειρήνης 32, Πεύκη
4ο Σύστημα Προσκόπων Νέας Σμύρνης, Δωδεκανήσου 53
3ο Σύστημα Αμαρουσίου, Λ. Κηφισίας 184
2ο Σώμα Αλος, Βαρβάκειο, Πεύκη
3ο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Αθήνας, Κ. Πατήσια
1o Σώμα Μελισσίων
Θεραπευτική κοινότητα Νόστος, Σαλαμίνα
Θεραπευτική κοινότητα «Παρέμβαση»
1ο Σώμα Αμαρουσίου, Μαραθωνομάχων & Βυζαντίου
1ο Σύστημα Δασοπροσκόπων Πεντέλης, Αγ. Τιμόθεου 1

(από την εφημερίδα "Καθημερινή")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου