Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Θέμα Ουσιαστικής Απελευθέρωσης της Αγοράς Θέτουν οι Ιδιώτες Ηλεκτροπαραγωγοί

Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους ιδιωτικούς πάροχους ηλεκτρικής ενέργειας και τη ΔΕΗ, με την ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ να βρίσκονται στη μέση. Αφορμή αποτέλεσε η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για τη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας. Η ΔΕΗ πρότεινε να μην γίνει καμία αλλαγή στη δομή και στη λειτουργία της, τη στιγμή που οι υπόλοιποι «παίκτες» της αγοράς παρατηρούν στρεβλώσεις στη λειτουργία της και την κατηγορούν για αδιαφανείς πρακτικές.

Η ΔΕΗ προειδοποίησε ότι σε περίπτωση ενσωμάτωσης του κόστους του CO2 στο κόστος των μονάδων παραγωγής, «η εν λόγω δαπάνη θα περάσει στα τιμολόγια και θα οδηγήσει σε εκτίναξη του πληθωρισμού». Επίσης, τονίζει ότι η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε ανομοιόμορφη διακύμανση της ΟΤΣ και σε ανάγκη για εισαγωγές ενέργειας. Τέλος, όσον αφορά τα υδροηλεκτρικά, η Επιχείρηση αντιτίθεται στον διαχωρισμό των νερών ανά κατηγορία χρήσης.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) απέστειλε τις δικές του παρατηρήσεις στη ΡΑΕ, στις οποίες αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

«Προκειμένου να μεγιστοποιούνται τα κέρδη της ΔΕΗ και των λοιπών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε τελικούς καταναλωτές, η ΔΕΗ προτείνει την διατήρηση της ΟΤΣ σε τεχνητά χαμηλά επίπεδα και την συντήρηση του καθεστώτος πριμοδότησης των Προμηθευτών, μέσω της αγοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής της».

Οι πρακτικές αυτές, σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ, είναι καταστροφικές για τους ανεξάρτητους παραγωγούς και θα μεταφραστούν σε ζημιές της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Στη συνέχεια, ο ΕΣΑΗ ζητά από τη ΡΑΕ να εφαρμόσει τα κατάλληλα μέτρα για την εξυγίανση της αγοράς.

Ο ΕΣΑΗ επίσης απευθύνθηκε στο ΥΠΕΚΑ, αναγνωρίζοντας τις δύο τάσεις που επικρατούν στην αγορά, με τη μια να τίθεται υπέρ της διατήρησης του status quo και τη δεύτερη να επιδιώκει την αναμόρφωση με βάση τη μείωση των εκπομπών CO2 και την υιοθέτηση αντικειμενικών κανόνων, οι οποίοι «θα επιτρέψουν την ουσιαστική απελευθέρωση με διαφάνεια».

Τονίζεται πως σύμφωνα με τους στόχους της Ε.Ε., οι οποίοι δεσμεύουν τη χώρα μας, απαιτείται η θέσπιση κανόνων CO2 και η συμπερίληψή τους στο κόστος, με αντίστοιχη αναπροσαρμογή της ΟΤΣ. Επίσης, σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ, οι κανόνες αυτοί θα περιορίσουν και την ανάγκη επιβολής ενός υψηλού τέλους για τις ΑΠΕ.

Τέλος, η EGL, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή ηλεκτρισμού, πήρε επίσης θέση κατά της ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι είναι «απαράδεκτο (για τη ΔΕΗ) το να ζητά να μην αντανακλάται στην αγορά το κόστος των εκπομπών, να ζητά καθεστώς προνομιακής μεταχείρισης, συνέχιση της μη διαφανούς διαχείρισης των υδροηλεκτρικών μονάδων και να εγείρει εκβιαστικά διλήμματα».

Η EGL με τη σειρά της, προτείνει την πιστή εφαρμογή του Κώδικα Διαχείρισης και των προτάσεων της ΡΑΕ προκειμένου να ενσωματωθεί το κόστος των ρύπων στην αγορά, να είναι πιο ανταγωνιστικές οι μονάδες παραγωγής, να αποτρέπεται η χειραγώγηση των τιμών και να προαχθούν οι νέες επενδύσεις.

Η εταιρεία ζητά από τη ΡΑΕ τη μη αναβολή της «5ης Ημέρας Αναφοράς», την εφαρμογή πραγματικών περιορισμών στην «υποχρεωτική» λειτουργία των υδροηλεκτρικών, καθώς και τη μη αναβολή της μετάβασης σε καθεστώς αγοράς για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, ώστε να γίνει πιο ορθολογική η χονδρεμπορική αγορά και να προχωρήσουν οι επενδύσεις στην παραγωγή.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου