Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Οι αγρότες σύμφωνα με τον νέο νόμο έχουν προτεραιότητα Σπέρνουν φωτοβολταϊκά στα χωράφια

Φωτοβολταϊκά ευρείας κλίμακας, όπως το πάρκο 9 ΜW στο Μadridejos  της Ισπανίας, ένα  από τα μεγαλύτερα στον κόσμο κοντά στο Τολέδο,  αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή  τους τα επόμενα χρόνια και στην  Ελλάδα. Η ενέργεια που παράγει (13.000 μεγαβατώρες)  μεταφράζεται σε  εξοικονόμηση 3.500 μετρικών τόνων πετρελαίου
Καλλιέργεια... φωτοβολταϊκών συστημάτων σε αγροτεμάχια φαίνεται ότι είναι η νέα μόδα στις αγροτικές περιοχές της χώρας και πολλοί προβλέπουν ότι η επαρχία θα ζήσει ξανά «ημέρες ΄99». Με τη διαφορά ότι τώρα τις συζητήσεις δεν μονοπωλούν τα limit up των εισηγμένων, αλλά οι αποδόσεις των φωτοβολταϊκών και οι αμοιβές των μελετητικών γραφείων που έχουν κατακλύσει τις επαρχιακές πόλεις και τα χωριά.

Ο λόγος; Το γεγονός ότι έπειτα από αίτημα αγροτικών και συνεταιριστικών οργανώσεων, οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες κατάφεραν στον νέο νόμο για τις ΑΠΕ που ψηφίστηκε στη Βουλή, να εξασφαλίσουν ότι μπορούν κατ΄ εξαίρεση να υποβάλουν αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα χωράφια τους, οι οποίες αιτήσεις μάλιστα θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα.

Γιατί κατ΄ εξαίρεση; Διότι για ένα τρίμηνο (πιθανώς και παραπάνω) μετά την ψήφιση του νόμου και μέχρι να εκδοθεί η απόφαση από το υπουργείο Περιβάλλοντος που θα καθορίζει την «πράσινη» ισχύ που μπορεί να εγκαθίσταται στη χώρα ανά έτος- ακόμα και την αναλογία για κάθε ανανεώσιμη τεχνολογία όπως από αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιομάζα κ.ά.- κανείς δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση για νέα μικρή ή μεγάλη μονάδα. Εξαίρεση προβλέφθηκε μόνο για τρεις κατηγορίες: για εγκατάσταση ΑΠΕ σε κτίρια και στέγαστρα, για σταθμούς ΑΠΕ από βιομάζα και για επαγγελματίες αγρότες εφόσον πρόκειται για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε εκτάσεις ιδιοκτησίας τους, ισχύος έως 100 kW.

Δέλεαρ η απόδοση
Με λίγα λόγια, οι επαγγελματίες αγρότες έχουν ένα τρίμηνο για να υποβάλουν εξαρχής αιτήσεις για φωτοβολταϊκά μέχρι 100 ΚWp και να βρεθούν «μπροστά» από τον ανταγωνισμό. Το γεγονός έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλη κινητικότητα στις αγροτικές περιοχές της χώρας, καθώς μεταφράζεται σε εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού συμπληρωματικού εισοδήματος, όταν μάλιστα οι αποδόσεις των γεωργικών καλλιεργειών δεν είναι ικανοποιητικές. Ενα τυπικό φωτοβολταϊκό 100 kWp στοιχίζει 300.000-

350.000 ευρώ. Αποδίδει γύρω στις 1.350 kWp / kW ή 35.000 kWh τον χρόνο. Με τη σημερινή επιδοτούμενη τιμή 0,45 ευρώ/ kWp, προκύπτουν έσοδα 60.000 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή η απόσβεση επιτυγχάνεται σε 5-6 χρόνια! Μάλιστα η χρηματοδότηση των «αγροτικών φωτοβολταϊκών» είναι από τις λίγες περιπτώσεις για τις οποίες οι τράπεζες εμφανίζονται «γαλαντόμες». Διαφημίζουν δε τα «πράσινα» προγράμματά τους, με τα οποία αναλαμβάνουν τη χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ με αποπληρωμή από την εξασφαλισμένη πώληση του παραγόμενου ρεύματος στον ΔΕΣΜΗΕ. Παράλληλα, το ιδιοκτησιακό που θεωρείται προϋπόθεση, δεν λογίζεται ως πρόβλημα, καθώς κάθε αγρότης, πέραν της ενοικιαζόμενης, έχει και ιδιόκτητη γη. Από την άλλη, με τον νόμο λύθηκε ένα επιπλέον σημαντικό πρόβλημα προς όφελος των αγροτών. Ενώ μέχρι τώρα απαγορευόταν η εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε «γαίες υψηλής παραγωγικότητας», όπως άλλωστε και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα πέραν της γεωργίας, με τον νέο νόμο επιτρέπεται.

Κίνδυνος εξαπάτησης
Ανθρωποι με καλή γνώση του αντικειμένου υπολογίζουν ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο μπορεί να υποβληθούν στη ΔΕΗ ακόμη και 10.000

αιτήσεις «αγροτικών φωτοβολταϊκών»! Κι εδώ προκύπτει το ερώτημα τι θα κάνει το υπουργείο.Δεν είναι δυνατόν να καλύψει το σύνολο των αιτήσεων, καθώς με 100 ΚWh ανά άδεια, με βάση πάντα το σενάριο των 10.000 αιτήσεων, προκύπτουν 1.000 αγροτικά ΜWp, όταν η κυβέρνηση ως στόχο έχει θέσει συνολικά ως το 2020 τα 2.567 από φωτοβολταϊκά. «Είναι δυνατόν να καλυφθεί έστω και το μισό της ισχύος αυτής μόνο από αγροτικά;», διερωτάται ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών Χρήστος Καλυβιώτης. Και θεωρεί ότι η εξαίρεση που δόθηκε σε αγρότες θα έχει μοναδική συνέπεια χιλιάδες εξ αυτών να εξαπατηθούν, πληρώνοντας χρήματα σε μελετητικά γραφεία για την εκπόνηση μελετών που ουδέποτε θα γίνουν επενδύσεις.

Πηγή tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου