Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Από το τηγάνι στο… ρεζερβουάρ


Βιοκαύσιμα από τηγανέλαια θα κινούν απορριμματοφόρο του δήμου Θεσσαλονίκης.


Βιολογικά καύσιμα νέας γενιάς από τα τηγανέλαια που χρησιμοποιούνται στις ταβέρνες και στα εστιατόρια της πόλης επεξεργάζονται αυτήν την περίοδο οι επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη. Το βιοκαύσιμο που θα παραχθεί από τα καμένα λάδια πρόκειται να κινήσει ένα απορριμματοφόρο όχημα του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο σε μια συμβολική κίνηση σχεδιάζεται να διατεθεί στον τομέα της συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών.
Το έργο της παραγωγής βιοκαυσίμων από τα χρησιμοποιημένα τηγανέλαια, όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης Κώστας Καζαντζίδης, χρηματοδοτείται με το ποσό των περίπου 130.000 ευρώ μέσω του προγράμματος “Life+” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού ο κεντρικός δήμος της πόλης συνεργάζεται με το ΕΚΕΤΑ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Ένωση Εστιατόρων και Ψητοπωλών.

Μηδενικοί ρύποι
Σύμφωνα με τον κ. Καζαντζίδη, από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης έχουν δοθεί ειδικά δοχεία για τη συλλογή των τηγανελαίων στα καταστήματα της πόλης που έχουν υποδειχθεί από την Ένωση Εστιατόρων και Ψητοπωλών. Τα χρησιμοποιημένα έλαια συγκεντρώνονται από το τμήμα ανακύκλωσης του κεντρικού δήμου, το οποίο με τη σειρά του τα παραδίδει στο ΕΚΕΤΑ, όπου και γίνεται η μετατροπή τους σε βιολογικά καύσιμα με μηδενικούς ρύπους.
“Το βιοκαύσιμο που παράγεται στη μονάδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης πρόκειται να ελεγχθεί σε πρότυπους κινητήρες στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί για την κίνηση ενός απορριμματοφόρου οχήματος του δήμου Θεσσαλονίκης”, επισημαίνει η υπεύθυνη του έργου από πλευράς ΕΚΕΤΑ Στέλλα Μπεζεργιάννη.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, τα περιβαλλοντικά οφέλη του έργου είναι τεράστια, καθώς παράγονται καύσιμα φιλικά προς το περιβάλλον και, συγχρόνως, επιτυγχάνεται η μείωση των απορριμμάτων μέσα από την ανακύκλωση και την αξιοποίηση των χρησιμοποιημένων τηγανελαίων. Άλλωστε, τα καμένα τηγανέλαια θεωρείται ότι μπορεί να γίνουν επικίνδυνα όταν απορρίπτονται ανεξέλεγκτα στα σκουπίδια, καθώς είναι εύφλεκτα, ενώ επιτείνουν και το πρόβλημα της δυσοσμίας.
Σε αυτήν τη φάση το πρόγραμμα ανακύκλωσης εφαρμόζεται αποκλειστικά σε επιλεγμένους χώρους μαζικής εστίασης, αλλά στις προθέσεις του δήμου Θεσσαλονίκης είναι να επεκταθεί σε όλα τα αντίστοιχα καταστήματα της πόλης και σε επόμενη φάση και στα νοικοκυριά.

Πηγή makhes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου