Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Ινδικός Ωκεανός Απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους η άνοδος της στάθμης της θάλασσας

Η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση των υδάτων στον Ινδικό Ωκεανό έχει προκαλέσει τρομακτική αύξηση της στάθμης της θάλασσας, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν κατά μήκος των ακτογραμμών στο Μπαγκλαντές, την Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα.

Όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, η υψηλότερη στάθμη της θάλασσας μπορεί να επιτείνει τις πλημμύρες εξαιτίας των μουσώνων και να θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τις σοδειές, τα σπίτια και τις περιουσίες..

Με τους ωκεανούς να απορροφούν ένα τεράστιο τμήμα της πλεονάζουσας θερμότητας που προκαλούν τα αέρια του θερμοκηπίου -όπως το διοξείδιο του άνθρακα από την καύση των ορυκτών καυσίμων- είναι λογικό το ότι η στάθμη των υδάτων γενικώς αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο κατά περίπου 3mm το χρόνο

Όπως είχε προειδοποιήσει και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά την ευχαριστήρια ομιλία του με την παραλαβή του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης πέρυσι , αν ο κόσμος δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, "θα αντιμετωπίσουμε περισσότερη ξηρασία, πείνα και μαζικό εκτοπισμό που θα πυροδοτήσει περισσότερες συγκρούσεις για δεκαετίες".

Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε για την έρευνά της τα δεδομένα από δορυφόρο και κλιματικά μοντέλα από υπολογιστή για να κατασκευάσει την εικόνα της αύξησης της θαλάσσιας στάθμης στον Ινδικό Ωκεανό από τη δεκαετία του 60.

Διαπίστωσαν ότι η αύξηση της στάθμης της θάλασσας παρατηρείται έντονα στον Κόλπο της Βεγγάλης, την Αραβική Θάλασσα, τη Σρι Λάνκα, τη Σουμάτρα και την Ιάβα και ότι σε αυτές τις περιοχές μπορεί να καταγραφεί μεγαλύτερη αύξηση της στάθμης της θάλασσας σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Πηγή protothema.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου