Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΕΛΠΕ: Στόχος η Κατάκτηση του 15% της Βουλγαρικής Αγοράς ως το 2015


Η κατάκτηση μεριδίου 15% στην αγορά καυσίμων της Βουλγαρίας ως το 2015 είναι ένας από τους βασικούς στόχους των ΕΛΠΕ. Αυτό προβλέπει το επιχειρησιακό πλάνο ανάπτυξης του Ομίλου ΕΛΠΕ για την ΝΑ Ευρώπη, κυρίως μέσω της ενίσχυσης του δικτύου πρατηρίων που έχει η θυγατρική του, EKO Bulgaria, και της διεύρυνσης των τοπικών υποδομών αποθήκευσης υγρών καυσίμων.
Ήδη πρόκειται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να προχωρήσει η κατασκευή νέων δεξαμενών χωρητικότητας40.000 κυβικών μέτρων, σε χώρο που έχει αγορασθεί στη Σόφια. Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της «Ημερησίας», η θυγατρική των ΕΛΠΕ στη Βουλγαρία έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες για την επένδυση των περίπου 10 εκατ. ευρώ και στις αμέσως επόμενες ημέρες θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία για το διαγωνισμό που θα οδηγήσει, μέχρι το τέλος του έτους, στην επιλογή του αναδόχου για την κατασκευή τους. Το project έχει υψηλό βαθμό προτεραιότητας για τον πετρελαϊκό όμιλο και εκτός απροόπτου θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2012.
Η εταιρεία έχει προγραμματίσει, επίσης, να προσθέσει στο δίκτυό της, άλλα περίπου 20 πρατήρια στη βουλγαρική επικράτεια, έως το 2015. Με δεδομένο ότι για κάθε ένα πρατήριο το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 600.000 - 800.000 ευρώ, η συνολική επένδυση εκτιμάται στα 14-15 εκατ. ευρώ.
Αν και το πλάνο που έχει χαραχθεί προβλέπει αυτόνομο «χτίσιμο» του επιπλέον δικτύου, εφόσον προκύψει ευκαιρία με ενδιαφέρον οικονομικό αποτέλεσμα, εκφράζεται σιγουριά ότι η εταιρεία θα δηλώσει παρούσα. Σύμφωνα με το παραπάνω δημοσίευμα, αρμόδιες πηγές του Ομίλου τονίζουν ότι «σε περίπτωση που βγει προς πώληση κάποιο από τα μικρά δίκτυα, δεν θα μείνουμε αδιάφοροι», πλην, όμως, διευκρινίζεται πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει τίποτε που να εξετάζεται.
Εξάλλου, η EKO Bulgaria, τα τελευταία χρόνια, έχει εντάξει στην αλυσίδα της, μεταξύ άλλων, και τα πρατήρια των Tempo Petrol και OPET Aygaz. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία διατηρεί δίκτυο με συνολικά 82 πρατήρια σε όλη την επικράτεια, που υποστηρίζεται και από δεξαμενές, ενώ το μερίδιό της κυμαίνεται μεταξύ 10-11% της αγοράς. Παρόμοια δραστηριότητα θέλει να αναπτύξει ο όμιλος των ΕΛ.ΠΕ. και στην αγορά της Σερβίας, αν και στην περίπτωση αυτή η προτεραιότητα δεν έχει ανάλογα υψηλή διαβάθμιση.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου