Οι ευρωπαϊκές χώρες επιταχύνουν τις επενδύσεις τους στην ανανεώσιμη ενέργεια, σε μια προσπάθεια επίτευξης των εθνικών τους στόχων για το 2020. Ανάμεσα στα έργα που υλοποιούνται πανευρωπαϊκά, ανήκουν και αρκετά μεγάλου μεγέθους projects, τα οποία εντυπωσιάζουν με την κλίμακα και την ισχύ τους. Ποια είναι λοιπόν τα μεγαθήρια αυτά και τι έχει να αντιτάξει η χώρα μας σε τέτοια μεγέθη έργων;
Μια πρώτη ομάδα έργων μεγάλης κλίμακας είναι τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που υλοποιούνται στις θάλασσες της Βρετανίας, στα οποία ποντάρει η κυβέρνηση ένα μεγάλο μέρος των ελπίδων της. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει το πάρκο Θάνετ, το οποίο διαθέτει σήμερα 100 ανεμογεννήτριες, αλλά πρόκειται μέσα στα επόμενα χρόνια να συμπεριλάβει 341 και να παράγει αρκετό ηλεκτρισμό για 240.000 νοικοκυριά. Το κόστος του αιολικού αυτού πάρκου κυμαίνεται κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Η βρετανική κυβέρνηση προωθεί την υλοποίηση ακόμη περισσότερων θαλάσσιων αιολικών πάρκων, αντίστοιχων με το Θάνετ, ενώ αξίζει ιδιαίτερη μνεία και στην Σκοτία, η οποία επενδύει στην ανάπτυξη της κυματικής και παλιρροϊκής ενέργειας για να καλύψει ένα σημαντικό μέρος των αναγκών της.
Επίσης και η Γαλλία ξεκίνησε πλέον τους διαγωνισμούς για τα δικά της θαλάσσια αιολικά πάρκα, τα οποία θα κατασκευαστούν σε διαδοχικά στάδια. Προβλέπεται η εγκατάσταση αιολικών ισχύος 3 GW σε πρώτη φάση, για τα οποία η χρηματοδότηση θα φτάσει τα 10 δις ευρώ, ενώ οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας ανταγωνίζονται για την ανάληψη των έργων αυτών.
Στην Ιταλία, η οποία πρωτοστάτησε τα τελευταία χρόνια στα φωτοβολταϊκά, ξεχωρίζει το φ/β πάρκο του Ροβίγκο, ισχύος 70 μεγαβάτ, το οποίο λειτουργεί ήδη από πέρυσι. Αντίστοιχα, στη Γερμανία, τα μεγαλύτερα φ/β πάρκα είναι το Λιμπερόζε, με ισχύ 72 MW, το Φίνστερβαλντε, με 80,7 MW και το Στράσκιρχεν με 54 MW.
Από την πλευρά της, η χώρα μας έχει να επιδείξει μέχρι στιγμής μόνο το σχέδιο για το φωτοβολταϊκό πάρκο της Πτολεμαΐδας, ισχύος 200 MW, καθώς και αυτό της Μεγαλόπολης, ισχύος 50 MW. Το πρώτο έργο βρίσκεται ακόμη στη φάση της ανάθεσης, αλλά θεωρείται βέβαιο πως θα υλοποιηθεί, αφού χαίρει της υποστήριξης και του ίδιου του πρωθυπουργού. Αυτό που δεν είναι βέβαιο πάντως, είναι αν θα εξακολουθήσει να είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό του κόσμου όταν τελικά κατασκευαστεί, καθώς οι ελληνικοί ρυθμοί υλοποίησης των επενδύσεων χαρακτηρίζονται από μια βραδύτητα ιστορικά.
Τέλος, αρνητική εικόνα επικρατεί στις υπόλοιπες μεγάλες επενδύσεις στις ΑΠΕ, όπως για παράδειγμα στα υπεράκτια αιολικά, τα οποία φαίνεται πως έχουν βαλτώσει στην Ελλάδα, αν κρίνουμε από την στασιμότητα που κυριαρχεί από πλευράς ΥΠΕΚΑ.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα μεγάλα έργα από μόνα τους δεν σημαίνουν απαραίτητα και ανάπτυξη των ΑΠΕ, όπως αντιλαμβάνονται τα στελέχη του κλάδου και οι κυβερνήσεις. Παρόλα αυτά, δεν παύουν να έχουν έναν συμβολικό χαρακτήρα, σε μια εποχή που όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι διεθνώς ευαγγελίζονται την πράσινη ανάπτυξη και ένα καθαρότερο ενεργειακό μέλλον.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου