Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Μεγάλες Καθυστερήσεις στις Άδειες Καταγγέλλει ο Εξορυκτικός Κλάδος, Παρά τις Θετικές Προοπτικές Ανάπτυξης


Η ελληνική πολιτεία διαχρονικά όχι μόνον δεν αφιέρωσε σοβαρό πολιτικό χρόνο για να λύσει τα μεγάλα προβλήματα του εξορυκτικού-μεταλλουργικού κλάδου, αλλά, αντίθετα, τα άφηνε να διογκώνονται, βάζοντας πολλούς φραγμούς στην ανάπτυξη του. Η συνέπεια είναι να υπάρχουν επενδυτές που επιθυμούν να φέρουν κεφάλαια προς επένδυση, αλλά τελικά να απογοητεύονται και να φεύγουν, λόγω των καθυστερήσεων που εντοπίζονται στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν οι αδειοδοτήσεις σημαντικών μεταλλευτικών projects έρευνας και εκμετάλλευσης σε ορυκτές πρώτες ύλες, όπως, βωξίτη, αστρίων, λιγνίτη, χρυσού, βιομηχανικών ορυκτών και άλλων. 
Την άποψη αυτή εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελευθέριος Φαίδρος σε συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους του Τύπου. «Δεν θέλουμε να μας λέει η πολιτεία ναι, αλλά να απαντά σε εύλογο χρόνο αν επιθυμεί ή όχι προτεινόμενες επενδύσεις». Για να συμπληρώσει: «Δεν είμαστε αντίθετοι στους οικολόγους, αλλά στους οικολογούντες».
Ο κλάδος, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κ. Φαίδρος, έχει έντονοεξωστρεφή χαρακτήρα, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 65% των πωλήσεών του. Κατάφερε να κατέχει ηγετικές θέσεις στην ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια αγορά, ενώ η μεγάλη εμπειρία και η προηγμένη τεχνολογία των ελληνικών μεταλλευτικών – εξορυκτικών επιχειρήσεων έχει οδηγήσει αρκετές από αυτές στην επέκταση της παραγωγικής τους δραστηριότητας από τις ΗΠΑ ως την Ασία. Το σύνολο των πωλήσεων της εξορυκτικής βιομηχανίας και των βασικών μεταλλουργιών της χώρας, της Αλουμίνιον και της ΛΑΡΚΟ, που καθετοποιούν ελληνικής παραγωγής μεταλλεύματα, εκτιμάται σε 2,5 δισ. ευρώ.
Αξιόλογη είναι και η συμβολή του στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το σύνολο των απασχολούμενων στην περιφέρεια, στα μεταλλεία, λατομεία, ορυχεία και στις δύο βασικές μεταλλουργίες υπολογίζεται σε 22.000 εργαζόμενους, ενώ από τη δραστηριότητα αυτή εξαρτώνται πλέον των 90.000 έμμεσων θέσεων εργασίας.
Μέλη του ΣΜΕ είναι σήμερα 24 εταιρίες και Όμιλοι εταιριών, μεταξύ των οποίων η SB, η ΔΕΗ, η ΤΙΤΑΝ, η Lafarge, η Αλουμίνιον Α.Ε., η Δελφοί Δίστομο, η Ελληνικός Χρυσός, η ΑΓΕΤ, η ΛΑΡΚΟ, η Ελληνικοί Λευκόλιθοι κλπ.
Ο ΣΜΕ εκτιμά ότι το ελληνικό υπέδαφος διαθέτει σημαντικό ορυκτό πλούτο, με μεγάλο βιομηχανικό ενδιαφέρον και ποικιλία εφαρμογών. Υπάρχουν μάλιστα και άλλα υλικά που περιμένουν να «ανακαλυφθούν» και να αξιοποιηθούν όπως, επίσης, αποτελεί ζητούμενο η καλύτερη αξιοποίηση των ήδη γνωστών ορυκτών πόρων. Σε ό,τι έχει να κάνει με την εκτίμηση του ΥΠΕΚΑ ότι η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου μπορεί να αποφέρει έσοδα 28 δισ. ευρώ, ο ΣΜΕ θεωρεί ότι τα νούμερα αυτά είναι υπερεκτιμημένα, καθώς δεν είναι γνωστές οι μελέτες πάνω στις οποίες βασίζονται.
Σε κάθε περίπτωση ο ΣΜΕ προτείνει τη δημιουργία εθνικής πολιτικής αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου, η οποία, όπως επισημαίνει, μπορεί να οδηγήσει το σύνολο της εξορυκτικής βιομηχανίας σε ουσιαστική ανάπτυξη, παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος και την αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες.
Η δημιουργία στοχευμένης εθνικής πολιτικής αξιοποίησης του ορυκτού μας πλούτου, υπογράμμισε ο κ. Φαίδρος, εντάσσεται στην προσπάθεια εξειδίκευσης από τη χώρα μας της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για τις Πρώτες Ύλες (COM 2008/699).
Επίσης, ο ΣΜΕ, για την αποτελεσματική αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας προτείνει:
· Την υιοθέτηση ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού.
· Την καθιέρωση σύγχρονου και αποτελεσματικού αδειοδοτικού πλαισίου για την εξορυκτική δραστηριότητα, με συμμετοχή του Συνδέσμου στη προσπάθεια του ΥΠΕΚΑ για αναμόρφωση του υπάρχοντος πλαισίου περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
· Τη δημιουργία νέου λατομικού νόμου που θα υλοποιεί και θα εκσυγχρονίζει τη διάσπαρτη υπάρχουσα νομοθεσία σχετικά με την έρευνα και εκμετάλλευση βιομηχανικών ορυκτών, μαρμάρων και αδρανών. Μέχρι τη ψήφιση του νέου λατομικού νόμου υπάρχει ανάγκη άμεσης κατάθεσης τροπολογίας για παράταση μισθώσεων και αδειών εκμετάλλευσης λατομείων αδρανών και μαρμάρων. Ήδη πολλές μονάδες σε σύντομο χρονικό διάστημα θα βρεθούν ή να λειτουργούν παράνομα ή να κλείσουν, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στις βιομηχανίες που στηρίζονται από τα λατομεία, επηρεάζοντας επίσης σημαντικά και τις εξαγωγές μαρμάρου.
· Την προώθηση επενδύσεων του κλάδου.
· Τη διατήρηση και ενίσχυση του ερευνητικού ρόλου του ΙΓΜΕ.
  • Τη βέλτιστη αξιοποίηση του λιγνίτη της χώρας, παράλληλα με την εντατικότερη αξιοποίηση των ΑΠΕ, ώστε να μπορεί η κοινωνία να λειτουργεί απρόσκοπτα, έχοντας ένα ενεργειακό μείγμα αποδεκτού και ανταγωνιστικού κόστους.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου