Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Ρωσικά ΜΜΕ: «Πλήγμα της Σόφιας Ενάντια στα Ρωσικά Συμφέροντα στα Βαλκάνια» το Κλείσιμο του Διυλιστηρίου Neftochim


Η αναστολή της άδειας του μεγαλύτερου διυλιστηρίου των Βαλκανίων, του Neftochim στην Βουλγαρία, ιδιοκτησίας της ρωσικής Lukoil, αποτελεί μεγάλο πλήγμα εκ μέρους της Σόφιας εις βάρος των συμφερόντων της Μόσχας στην περιοχή, μετέδιδαν εχθές τα ρωσικά ΜΜΕ.
Η ρωσική New Region γράφει ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποσκοπεί στο να μειώσει την ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια, ενώ το marker.ru υποστηρίζει ότι το κλείσιμο του Neftochim, με πραγματική διυλιστική ικανότητα 142.000 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, πιθανόν να προκαλέσει έλλειψη βενζίνης στην βουλγαρική αγορά. Το Neftochim, το οποίο βρίσκεται στο Μπουργκάς της Μαύρης Θάλασσας, διαθέτει τη μισή του παραγωγή στην εγχώρια αγορά και το υπόλοιπο εξάγεται, κυρίως σε γειτονικές χώρες, αλλά και στις ΗΠΑ και σε ασιατικές αγορές.
Μιλώντας στο marker.ru, στελέχη της Lukoil υποστήριξαν ότι η απόφαση των βουλγαρικών αρχών να αφαιρέσουν την άδεια του διυλιστηρίου για μη συμμόρφωση με τα βουλγαρική φορολογική νομοθεσία είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει την κατάρρευση της αγοράς καυσίμων στην χώρα. Εκτός αυτού, επισημαίνουν ότι με την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας στερεί από τα ταμεία της το 25% όλων των φορολογικών της εσόδων, καθώς η Lukoil αποτελεί τον μεγαλύτερο φορολογούμενο στην βαλκανική χώρα.

Η απόφαση οφείλεται στο ότι η εταιρεία δεν είχε εγκαταστήσει στο διυλιστήριο όργανα μέτρησης, που υποτίθεται ότι θα παρέχουν στις φορολογικές αρχές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, σχετικά με τις πωλήσεις του διυλιστηρίου.

Η απόφαση τερματισμού της ισχύος της άδειας που επέτρεπε στο διυλιστήριο Neftochim Burgas να λειτουργεί ως φορολογική αποθήκη, που αφορά και τον πετρελαϊκό τερματικό σταθμό Rosenets, σημαίνει ότι το μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου της Βουλγαρίας, ιδιοκτησίας της ρωσικής Lukoil, σταματάει τη λειτουργία του.

Η απόφαση παραδόθηκε προχθές, 26 Ιουλίου, στην Lukoil και άρχισε να ισχύει από χθες. 
Επίσης, το Neftegaz.RU αναφέρει σε σχετικό του άρθρο ότι «η Βουλγαρία επιβάλλει όρους στην Lukoil». Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι το θέμα συνδέεται άμεσα με τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε από ρωσικές εταιρείες. «Ουσιαστικά, υπό την επίδραση αυτών των εξελίξεων, η Βουλγαρία εξέφρασε την πρόθεσή της να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της προμήθειες σε βάρος των ενεργειακών εισαγωγών από τη Ρωσία», τονίζει το ρωσικό σάιτ.
Εξάλλου, ανησυχία επικρατεί στην Βουλγαρία για το ενδεχόμενο ανόδου των τιμών του πετρελαίου μετά το κλείσιμο του Neftochim. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία της βουλγαρικής κυβέρνησης με την ρωσική πετρελαϊκή, η Βουλγαρία θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε εισαγωγές από το εξωτερικό. Ωστόσο, στην γειτονική Ρουμανία π.χ. οι τιμές των καυσίμων είναι ακόμη υψηλότερες.
Ήδη παρουσιάζονται οι πρώτες ελλείψεις στην αγορά καυσίμων της Βουλγαρίας, καθώς τα καύσιμα στα βασικά αεροδρόμια της χώρας επαρκούν μόνο για δύο ημέρες. Το Υπουργείο Εσωτερικών και πολλές κρατικές εταιρείες, όπως οι Βουλγαρικοί Κρατικοί Σιδηρόδρομοι και οι δημόσιες συγκοινωνίες βασίζονταν στην τροφοδοσία καυσίμων από την Lukoil.
«Ο νόμος είναι ίσος προς όλους», επιμένει ωστόσο, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσωφ. Επίσης, τόνισε ότι σήμερα, 28 Ιουλίου, έληγε η διορία που είχε η Lukoil με την βουλγαρική κυβέρνηση.
Καθησυχαστικός, εξάλλου, εμφανίζεται ο Υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Συμεών Ντιάνκωφ, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει «κρίση καυσίμων», καθώς, όπως τόνισε, «υπάρχουν 420 εταιρείες που εισάγουν καύσιμα από το εξωτερικό».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου