Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Μήλον της Έριδος η Αποθήκη Φ. Αερίου στην Καβάλα


Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβει να κατοχυρώσει τα δικαιώματά της στο κοίτασμα φυσικού αερίου Νότια Καβάλα και να το μετατρέψει σε αποθήκη φυσικού αερίου έχει αποδυθεί η Ενεργειακή Αιγαίου.

Την 1η Ιουλίου κατέθεσε αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τη δημιουργία Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου - ΑΣΦΑ. Αυτό θα περιλαμβάνει την υπόγεια αποθήκη του κοιτάσματος Νότια Καβάλα και το διασυνδετήριο αγωγό μέχρι το εθνικό σύστημα μεταφοράς.

Η υπόθεση με τη χρήση του κοιτάσματος Νότια Καβάλαείναι αρκετά πολύπλοκη, καθώς έχει να κάνει με ένα εθνικό περιουσιακό στοιχείο, η διαχείριση του οποίου ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου διέπεται από κοινοτικούς κανόνες.

Επιπλέον, για τη μορφή της λειτουργίας του ενδιαφέρονται ο ΔΕΣΦΑ, ως διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου,οι ανεξάρτητες εταιρίες που επιδιώκουν να κατοχυρώσουν ισότιμη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στη χωρητικότητα της υπόγειας αποθήκης αλλά και η ΔΕΠΑ και η Edison, οι οποίες συμφωνούν καταρχήν στη συνεκμετάλλευσή του με την Ενεργειακή Αιγαίου.

Η τελευταία, υποστηριζόμενη από την τοπική κοινωνία της Καβάλας, το σωματείο εργαζομένων και τους φορείς του νομού, επιδιώκει να είναι αυτήπου θα έχει τον πρώτο λόγο στην αξιοποίηση του εξαντλημένου κοιτάσματοςως υπόγεια αποθήκη, η οποία θα λειτουργεί ανεξάρτητα από το εθνικό σύστημα.
Την υλοποίηση του σχεδίου αυτού η εταιρία χαρακτηρίζει ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της δραστηριότητάς τηςστην περιοχή και τη διατήρηση της απασχόλησης, αφού η παραγωγή πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Πρίνου (Πρίνος, Βόρειος Πρίνος, κοίτασμα Έψιλον) έχει μεγάλες διακυμάνσεις (αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στα 2.000 βαρέλια περίπου τη μέρα) και δεν εγγυάται τη συνέχιση της εκμετάλλευσης αν δεν αυξηθεί η παραγωγή.

Ο ΔΕΣΦΑ, από την πλευρά του, ως διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, θεωρεί ότι η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίουθα πρέπει να αποτελεί συστατικό του εθνικού συστήματος,υπό τον έλεγχό του, και όχι ανεξάρτητο σύστημα, υπό τον έλεγχο ιδιωτικής εταιρίας.

Η επιχειρηματολογία του ΔΕΣΦΑ στηρίζεται στο ότι ο υπόγειος χώρος Νότια Καβάλαείναι δημόσια περιουσία. Η απλή μετατροπή της χρήσης του χώρου σε αποθήκη φυσικού αερίου φέρνει υπεραξία, η οποία ανήκει στο Δημόσιο και όχι στην ιδιωτική εταιρία της οποίας έχει παραχωρηθεί ο χώρος για άλλη χρήση (εκμετάλλευση).

Επίσης, επικαλείται την κοινοτική πρακτική, σύμφωνα με την οποία σε συνθήκες σπανιότητας υπόγειων αποθηκών φυσικού αερίου και ανωριμότητας της αγοράς φυσικού αερίου (όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας) ηπρώτη των υπόγειων αποθηκών φυσικού αερίουθα πρέπει να αποτελεί μέρος του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, με καθεστώς ελεύθερης πρόσβασης τρίτων.

Εν τέλει, ο ΔΕΣΦΑ προτείνει η επένδυση της υπόγειας αποθήκης να πραγματοποιηθεί ως μέρος του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου από κοινοπραξίαστην οποία θα συμμετέχει ο ίδιος με πλειοψηφικό μερίδιο της τάξης του 51% τουλάχιστονκαι έχοντας τη διοίκηση του εταιρικού αυτού σχήματος, ώστε το Δημόσιο (μέσω του ΔΕΣΦΑ) να κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο και τον έλεγχο στην επένδυση αυτή, όπως και στη μετέπειτα εκμετάλλευσή της με ελεύθερη πρόσβαση τρίτων σε ρυθμιζόμενη βάση.

Ως προς τη διαχείριση, ο ΔΕΣΦΑ προτείνει να την αναλάβει ο ίδιος ή το κοινοπρακτικό σχήμα, ενώμέρος του προσωπικού που εργάζεται σήμερα στην παραγωγή πετρελαίου της Energean θα μπορούσε να απορροφηθεί στο προσωπικό λειτουργίας και συντήρησης της εγκατάστασης.

Στην κοινοπραξία, πλην ενδεχομένως της συμμετοχής του σημερινού κατόχου της άδειας εξόρυξης πετρελαίου στο μειοψηφικό μερίδιο (Energean), θα κληθούν να συμμετάσχουν (κατά το μεγαλύτερο μέρος του μειοψηφικού μεριδίου) και ιδιώτες επενδυτές μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας.

"Eθνικοποίηση;"

Η πρόταση του ΔΕΣΦΑ, που κοινοποιήθηκε στους αρμοδίους στο πλαίσιο επανειλημμένων συσκέψεων στο ΥΠΕΚΑ,έγινε πολύ πριν από τη σύνταξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος με τις ιδιωτικοποιήσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης της υπόγειας αποθήκης.

Πρέπει δε να επισημανθεί ότι η πρόταση του ΔΕΣΦΑ περιέχει στοιχεία τα οποία ικανοποιούν σε σημαντικό βαθμό όλες τις πλευρές: το αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Καβάλας (συνέχιση της απασχόλησης στην περιοχή, συμμετοχή και της Energean στο σχήμα εκμετάλλευσης της αποθήκης και αξιοποίηση του προσωπικού), το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα(αφού προβλέπει διαγωνιστική διαδικασία για προσέλκυση και άλλων επενδυτώνγια συμμετοχή στο σχήμα της εκμετάλλευσης) τους ανεξάρτητους προμηθευτές.

Από την πλευρά της, η Energean θεωρεί ότι τα αρμόδια υπουργεία, με τις ρυθμίσεις που προωθούν, είναι σαν να εθνικοποιούν το asset Νότια Καβάλα. Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΚΑ, με το ενεργειακό νομοσχέδιοπου εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, καταργεί την παράγραφο 3 του άρθρου 17 του Νόμου 3428 του 2005 (αγορά φυσικού αερίου), η οποία επιτρέπει στον κάτοχο άδειας εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων να τη μετατρέπει σε άδεια αποθήκευσης.

Η σχετική διάταξη προβλέπει: "Σε περίπτωση όπου υποβάλλεται αίτηση για τη χορήγηση άδειας ΑΣΦΑ για Ανεξάρτητη Εγκατάσταση Αποθήκευσηςσε υπόγειους φυσικούς χώρους, για τους οποίους έχει χορηγηθεί άδεια εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, η άδεια που χορηγείται, σύμφωνα με το άρθρο αυτό, αντικαθιστά την άδεια εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων".

Η Energean, στηριζόμενη στη διάταξη αυτή (συνεχίζει να ισχύει αφού δεν ψηφίστηκε ο νέος νόμος),κατέθεσε την 1η Ιουλίου αίτηση στη ΡΑΕ για δημιουργία υπόγειας αποθήκης ως ανεξάρτητου συστήματος. Πηγές της εταιρίας αναφέρουν στο euro2day πως με τον τρόπο αυτόν επιδιώκεται να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα χρήσης της Νότιας Καβάλας, τα οποία λήγουν τον Νοέμβριο του 2014, έναντι τόσο της τροποποίησης της νομοθεσίας όσο και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που περιλαμβάνει και την υπόγεια αποθήκη.

Ταυτόχρονα, η εταιρία, σε συνεργασία με την ιταλική Edison, προχωρά σε λεπτομερή τεχνικοοικονομική μελέτη (Feasibility Study) για την επένδυση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2011.

Η σημασία

Η υπόγεια αποθήκη στο συγκεκριμένο σημείο έχει μεγάλη σημασία για την ομαλή λειτουργία και ευστάθεια του συστήματος, γιατη λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς φυσικού αερίου και γιατην τροφοδοσία τρίτων γειτονικών χωρών. Στην ουσία, αποτελεί μία επιπλέον πύλη εισόδου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, πέραν των εισόδων από τη Βουλγαρία, την Τουρκία και τη Ρεβυθούσα, ενώ θα επιτρέψει τη δημιουργία κόμβου τιμολόγησης φυσικού αερίου (hub) στη βόρεια Ελλάδα.

Η συνολική χωρητικότητα της αποθήκηςυπολογίζεται σε 1 δισ. κυβικά μέτρα περίπου και η ωφέλιμη χωρητικότητα σε 600 - 700 εκατ. κυβικά μέτρα. Σύμφωνα δε με παλαιότερη προκαταρκτική μελέτη της Shell, η δυνατότητα ημερήσιας παροχής της ανέρχεται τουλάχιστον σε 4 εκατ. κυβικά για 90 μέρες.

Οι αρχικές εκτιμήσεις ανεβάζουν το ύψος της επένδυσηςσε 400 εκατ. ευρώ περίπου,ωστόσο το πραγματικό κόστος θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της λεπτομερούς τεχνικοοικονομικής μελέτης.
Πηγή euro2day.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου