Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Έκρηξη σε Αγωγό Φυσικού Αερίου στα Σύνορα Ιράν - Τουρκίας



Έκρηξη σε αγωγό παροχής φυσικού αερίου από το Ιράν προς την Τουρκία σημειώθηκε εχθές, Παρασκευή, κοντά στην ιρανική πόλη Μακού, στα σύνορα των δύο χωρών. Η έκρηξη έρχεται στον απόηχο των συγκρούσεων που σημειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες της ιρανικής μεθορίους προς το Ιράκ ανάμεσα σε Κούρδους αντάρτες του Κόμματος του Ελεύθερου Κουρδιστάν (PJAK) και των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Αν και καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της έκρηξης, στο παρελθόν έχουν σημειωθεί μία σειρά επιθέσεων σε αγωγούς φυσικού αερίου που συνδέουν το Ιράν με την Τουρκία. Μάλιστα, στον εν λόγω αγωγό Κούρδοι αντάρτες είχαν επιτεθεί δύο φορές το καλοκαίρι του 2010.
Όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr, η έκρηξη προκάλεσε προσωρινή διακοπή της ροής. Ας σημειωθεί ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου του Ιράν προς την Τουρκία φτάνουν τα 30 εκατ. κ.μ. ημερησίως, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής Υπουργός Πετρελαίου του Ιράν και Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Φυσικού Αερίου του Ιράν (NIGC), Javad Ouji.
Ο αγωγός βρίσκεται στα τελικά στάδια επισκευής και η ροή φυσικού αερίου προς την Τουρκία αναμένεται να αποκατασταθεί σήμερα το μεσημέρι, τοπική ώρα, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο Fars, το οποίο μεταδίδει σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου της NIGC.
Αν και επισήμως η ιρανική κυβέρνηση δεν έχει κάνει δηλώσεις για τους πιθανούς υπαίτιους της έκρηξης, χθες, ο κυβερνήτης του Μακού δήλωσε στο πρακτορείο ISNA: “Η έκρηξη, που δεν άφησε πίσω της θύματα…, προήλθε από τα χέρια των μισθοφόρων των Σιωνιστών και των Αμερικανών”, υπαινισσόμενος, προφανώς, σχέσεις των Κούρδων ανταρτών με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου