Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Επενδύσεις 200 εκατ. από την Τέρνα, με Έμφαση στην Ενέργεια


Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΓΕΚ-Τέρνα συνεχίζεται με έμφαση στον τομέα της ενέργειας, όπως τόνισε η διοίκηση του ομίλου στην σημερινή παρουσίαση στην ΕΘΕ. Μάλιστα, οι σχετικές επενδύσεις θα φτάσουν τα 200 εκατ. ευρώ συνολικά, ένα σημαντικό μέρος των οποίων θα αφορά τα έργα ΑΠΕ, αποδεικνύοντας έτσι την έμφαση που δίνει η διοίκηση στους συγκεκριμένους τομείς ως μοχλούς ανάπτυξης της εταιρείας.
Όπως είναι γνωστό, ο Όμιλος λειτουργεί δύο σταθμούς παραγωγής ενέργειαςμε καύσιμο το φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 582 MW, ενώ επιπλέον 678 MW από ανανεώσιμες πηγές βρίσκονται σε λειτουργία είτε στο στάδιο της κατασκευής στην Ελλάδα, στην Αν. Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Γενικότερα στην ενέργεια, η Τέρνα κατέχει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων, καθώς διαθέτει σε λειτουργία ή στο στάδιο κατασκευής περισσότερα από 1250 MW στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τόσο όσον αφορά τις μονάδες φυσικού αερίου όσο και τις εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Σχολιάζοντας τις επενδύσεις στα ενεργειακά έργα, ο διευθύνων σύμβουλος, Γ. Περιστέρης, δήλωσε τα εξής:
«Το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου συνεχίζεται, κυρίως στον τομέα της Ενέργειας, αυξάνοντας την ικανότητα του Ομίλου για την δημιουργία σταθερών χρηματοροών. Παρά τα σημαντικά προβλήματα, επενδύσαμε πέρυσι 339 εκατ. ευρώ και φέτος θα επενδύσουμε επιπλέον 200 εκατ. ευρώ».
Επίσης, κατά τη διάρκεια της σημερινής παρουσίασηςέγινε αναλυτική αναφορά στους κύριους τομείς δραστηριότητας του Ομίλου, δηλαδή την Ενέργεια, τις Κατασκευές, τις Παραχωρήσεις και το Real Estate.

Στις Κατασκευές, ο Όμιλος συγκεντρώνειένα σημαντικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο εργασιών που υπερβαίνει τα 2 δις ευρώ. Παράλληλα με την παρουσία του στην Ελλάδα, ο Όμιλος έχει σημαντική παρουσία στις αγορές της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων.
Τέλος, ακόμη ένα ζήτημα που έθιξε ο κ. Περιστέρης είναι αυτό του ΦΠΑ:
«Ειδικά το θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ για επενδύσεις που έχουν ολοκληρωθεί είναι εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς αποτελεί ανάχωμα σε οποιαδήποτε σκέψη για νέα επένδυση, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι μόνο για την επένδυση που ολοκλήρωσε ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την κατασκευή της μονάδας φυσικού αερίου "Ήρων 2" στην Βοιωτία το ελληνικό Δημόσιο παρακρατεί ΦΠΑ της τάξης των 50 εκατ. ευρώ εδώ και δύο χρόνια».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου