Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Η Διαφωνία στην Τιμή του Φυσικού Αερίου Μπλοκάρει τη Συμφωνία Ρωσίας- Κίνας


Καθυστερεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την παροχή φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Κίνα για τα επόμενα 30 χρόνια, λόγω διαφωνιών των δύο χωρών στο θέμα της τιμής. Παρ’ ότι τον Ιούνιο αναμένετο η υπογραφή της συμφωνίας που θα κατέληγε στο να προμηθεύεται η Κίνα, ο μεγαλύτερος, σήμερα, καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο, μέχρι και 68 bcm φυσικού αερίου από την Σιβηρία, κατά την επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη, Χου Ζιντάο, στην Μόσχα, οι δύο πλευρές συνεχίζουν να εμφανίζουν διάσταση απόψεων στο θέμα αυτό.

Τη διαφωνία αναγνώρισε σε πρόσφατες δηλώσεις του στους Financial Times ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, αλλά τόνισε ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι προς το συμφέρον και των δύο μερών.

Πραγματικά, η Ρωσία έχει αναγάγει σε κεντρικής σημασίας για την ενεργειακή της στρατηγική την συμφωνία, ώστε να βρει κι άλλους πελάτες, πέραν της Ευρωπαϊκής αγοράς, καθώς σε αυτήν εισέρχονται ανταγωνιστές, όπως το Κατάρ, ιδίως μέσω του LNG. Η Gazprom θα πρέπει να δαπανήσει μεγάλα ποσά για την κατασκευή δύο αγωγών που θα μεταφέρουν τις νέες αυτές ποσότητες στην κινεζική αγορά.

Κι η Κίνα από την πλευρά της έχει ανάγκη από πηγές ενέργειας, ώστε να διατηρήσει τους σημερινούς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που έχουν υπ’ όψιν και οι Ρώσοι, όπως φαίνεται και από τις επίσημες δηλώσεις τους
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου