Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

BHP: Στις 10 Μεγαλύτερες Πετρελαϊκές Συγκαταλέγεται η Κορυφαία Μεταλλευτική Εταιρεία Μετά την Εξαγορά της Petrohawk


Στην εξαγορά της Petrohawk Energy Corp προχώρησε πρόσφατα η ΒΗΡ Billiton, έναντι 12,1 δισ. δολαρίων σε ρευστό. Με την κίνηση αυτή, η κορυφαίας μεταλλευτικής εταιρείας του κόσμου πραγματοποίησε την ακριβότερη εξαγορά στην οποία έχει προβεί ως σήμερα, με στόχο να μπει στην αγορά φυσικού αερίου των ΗΠΑ, η οποία εμφανίζει αλματώδη αύξηση ζήτησης. Με την εξαγορά, εκτιμάται ότι ο μεταλλευτικός κολοσσός εισέρχεται πλέον στην δεκάδα των μεγαλύτερων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.
Μάλιστα, η ΒΗΡ καταβάλλει τίμημα 61% υψηλότερο από τη μέση τιμή μετοχής του στόχου της στις 20 συνεδριάσεις πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας, αλλά ουσιαστικά πληρώνει προκαταβολικά τη μελλοντική της ανάπτυξη. Ωστόσο, με τη συμφωνία η ΒΗΡ προσθέτει στα περιουσιακά στοιχεία της τρεις πηγές σε έκταση 1 εκατ. εκταρίων στο Τέξας και τη Λουιζιάνα.
 Οι αναλυτές θεωρούν ότι η κίνηση αυτή συνιστά ένδειξη της πρόθεσης της ΒΗΡ να αυξήσει την κλίμακα των δραστηριοτήτων της στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, δεδομένου ότι τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει σήμερα είναι ώριμα.
Η απόκτηση της Petrohawk Energy Corp συνιστά τη δεύτερη απόπειρα του διευθύνοντος συμβούλου της ΒΗΡ, Μάριους Κλόπερ, στη σχιστολιθική άργιλο (shale gas), που προβλέπεται να χρησιμοποιείται ώς το 2030 για το ήμισυ της παραγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. Η πρώτη ανάλογη απόπειρα ήταν η εξαγορά της Chesapeake Energy αντί 4,75 δισ. δολαρίων, τον Μάρτιο.
Εξάλλου, η ΒΗΡ έχει ήδη, μέσα στα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, τρεις αποτυχημένες συμφωνίες στο παθητικό της, συνολικού ύψους άνω των 100 δισ. δολαρίων, που είτε απορρίφθηκαν είτε κατέρρευσαν. Μεταξύ αυτών, εκείνη για τις Rio Tinto και Potash Corp.
Ο κ. Κλόπερ, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η εταιρεία είναι αποφασισμένη «να βρεθεί σε κάθε ράφι του ενεργειακού σούπερ μάρκετ».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου