Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ ο Κώδικας για το Φυσικό Αέριο


Το σχέδιο τροποποιήσεων του Κώδικα Διαχείρισης για το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου εγκρίθηκε, έπειτα από μακρά διαβούλευση και κυοφορία, από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στη συνεδρίαση της τελευταίας ολομέλειας. Στο έκτασης σχεδόν 200 σελίδων κείμενο, αντιμετωπίζονται μεταξύ άλλων ζητήματα όπως η διακρατική μεταφορα φυσικού αερίου, η ανάπτυξη των υποδομών καθώς και η διαχείριση του τομέα LNG, ο οποίος είναι στενά συνδεδεμένος με τη λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς. 
Ένα πολύ κρίσιμο νομοθέτημα, ειδικά σε σχέση με το αυξανόμενο ενδιαφέρον περί τη διέλευση αγωγών από το ελληνικό έδαφος, παίρνει πλέον σάρκα και οστά. Ο λόγος για για την τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, αντικείμενο που βρισκόταν σε διαβούλευση ουσιαστικά εδώ και ένα χρόνο και μέσω του οποίου ρυθμίζονται κρίσιμα ζητήματα για τη λειτουργία όχι μόνο του ΕΣΦΑ αλλά και συνολικά της αγοράς. 
Στο πολυσέλιδο κείμενο, το οποίο εγκρίθηκε από την τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΡΑΕ και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, ρυθμίζετια μία σειρά καίριων για την αγορά φυσικού αερίου ζητημάτων όπως η διακρατική μεταφορα φυσικού αερίου, η ανάπτυξη των υποδομών καθώς και η διαχείριση του τομέα LNG, ο οποίος είναι στενά συνδεδεμένος με τη λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς.
Τα συγκεκριμένα θέματα εύλογα έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και των ξένων ενεργειακών ομίλων που ενδιαφέρονται για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της χώρας μας (λ.χ. Edison, Socar, Statoil, Gazprom κ.α.).
Μάλιστα, ιδιαίτερη σημασία στις διατάξεις του συγκεκριμένου Κώδικα αποδίδεται συνολικά από το Αζερμπαϊτζάν, ενόψει και της τελικής πολιτικής / επενδυτικής απόφασης που αναμένεται να ληφθεί τον Οκτώβριο σχετικά με τις προτεραιότητες διοχέτευσης φυσικού αερίου σε κάποιον ή κάποιους από τους σχεδιαζόμενους στο πλαίσιο του Νότιου Διαδρόμου αγωγούς.
Επίσης, στη διαμόρφωση του Κώδικα λήφθηκαν υπόψιν οι διατάξεις του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου σχετικά με τον τύπο και τους χρόνους κατάρτισης και υποβολής των προγραμμάτων ανάπτυξης από το Διαχειριστή φυσικού αερίου. Υπό διαμόρφωση παραμένουν, πάντως, τα ζητήματα της τιμολόγησης.
Ένα ζήτημα, τέλος, που πρόκειται να διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες είναι το κατά πόσον ο Κώδικας θα αποτελέσει άμεσα νομοθέτημα, σύμφωνα με το αρχικό πνεύμα του ενεργειακού νομοσχεδίου, ή θα έχει χαρακτήρα εισήγησης της ΡΑΕ προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο, με βάση τις αλλαγές που έχουν περιληφθεί στο ενεργειακό νομοσχέδιο, θα εκδώσει σχετική υπουργική απόφαση.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου