Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Λ. Φαίδρος, Πρόεδρος ΣΜΕ: Ο Μεταλλευτικός Κλάδος Απαιτεί το Ενδιαφέρον της Πολιτείας


Δεν χρειαζόμαστε ούτε πράσινες, ούτε άλλου χρώματος, αναπτύξεις, που θολώνουν την προοπτική της χώρας. Το μόνο που θέλουμε είναι να αφιερωθεί σοβαρός πολιτικός χρόνος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του μεταλλευτικού και εξορυκτικού κλάδου. Την άποψη αυτή διατυπώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) Λευτέρης Φαίδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στοenergia. Ο κ. Φαίδρος διατυπώνει συγκρατημένη αισιοδοξία για τη νέα πολιτική του ΥΠΕΚΑ, μετά την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο και καλεί σε διάλογο την πολιτεία ώστε να προκύψει μια πραγματική βιώσιμη ανάπτυξη για τον κλάδο και την ελληνική οικονομία συνακόλουθα.   
Έχετε ενδείξεις ότι η αλλαγή της ηγεσίας στο ΥΠΕΚΑ σημαίνει και μια νέα αντιμετώπιση των αιτημάτων του κλάδου; 
Οι εκκρεμότητες παραμένουν όπως ακριβώς και με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Είτε αφορούν στις κανονιστικές ρυθμίσεις, είτε το αδειοδοτικό θέμα, είτε την εθνική πολιτική αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου, είτε την προώθηση νέων επενδύσεων του κλάδου. Η μόνη διαφορά νέας και παλαιάς πολιτικής ηγεσίας στο ΥΠΕΚΑ που θα βλέπαμε είναι ότι ο νέος υπουργός, ο κ. Παπακωνσταντίνου, στη συνεδρίαση της Βουλής για τη ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, εξέφρασε συγκεκριμένες θέσεις για την ανάπτυξη του ορυκτού πλούτου της χώρας. Αναμένουμε έμπρακτα δείγματα.
Ακούμε πολύ μεγάλα νούμερα για τα έσοδα που μπορεί να αποφέρει η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας. Ποια είναι η γνώμη σας;
Ο ΣΜΕ έχει αναφέρει πολλές φορές ότι δεν πρέπει εύκολα να δίνονται νούμερα που μπορεί να διαψευστούν ή να δημιουργούνται εικόνες λαθεμένες στη κοινή γνώμη, που αγωνιά για ανάπτυξη. Δεν είμαστε ούτε Ελντοράντο της παλιάς εποχής του πυρετού του χρυσού, ούτε Σαουδική Αραβία. Έχουμε, όμως, σοβαρό ορυκτό πλούτο, που μπορούμε να τον αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Αυτά προκύπτουν από τις υπάρχουσες εκμεταλλεύσεις ορυκτών πρώτων υλών, τις έρευνες και τις μελέτες ιδιωτικών και δημοσίων φορέων.
Υπάρχει, ακόμη, η έρευνα του ΙΓΜΕ, που έχει φέρει στο φως σημαντικά κοιτάσματα διαφόρων ορυκτών, τα οποία για να περάσουν από την κατηγορία των πιθανώς εκμεταλλεύσιμων στη κατηγορία των εκμεταλλεύσιμων, χρήζουν περαιτέρω έρευνας.
Υπάρχει, τέλος, η έρευνα των ιδιωτικών επιχειρήσεων στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται, οι οποίες έχουν εντοπίσει ελπιδοφόρα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα. 
Έχετε συγκεκριμένες προτάσεις για το ποια από τα διαθέσιμα ορυκτά μπορούν να αξιοποιηθούν; 
Βεβαίως και ναι. H φύση έχει προικίσει το υπέδαφός της χώρας μας με σημαντικό ορυκτό πλούτο, ο οποίος συνίσταται όχι τόσο σε, λίγα, μαζικά υλικά, αλλά σε ποικιλία ορυκτών και μεταλλευμάτων, με μεγάλο βιομηχανικό ενδιαφέρον και μεγάλη ποικιλία εφαρμογών.
Παραθέτουμε τα βασικότερα στοιχεία που περιγράφουν όσα προηγούμενα αναφέρθηκαν: 
- Ασβεστολιθικά αδρανή – δομικά υλικά
Λειτουργούν σ΄ όλη την περιφέρεια περί τις 70 εγκριμένες λατομικές περιοχές (ζώνες) με 150 περίπου λατομεία εξόρυξης, μαζί με τις μονάδες επεξεργασίας των προϊόντων τους και συνολική ετήσια παραγωγή που υπερβαίνει τους 90 εκατ. τόνους. Βρίσκονται σε κάθε νομό, διάσπαρτα σ΄ όλη τη χώρα. Στηρίζουν κατά κύριο λόγο την περιφερειακή οικοδομική ανάπτυξη, τα περιφερειακά έργα και την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία που και αυτή δραστηριοποιείται στην περιφέρεια.
- Λατομεία μαρμάρου
Λειτουργούν 210 περίπου λατομεία, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, παράγοντας ετησίως 2,5 εκ. τον. μαρμαρικών προϊόντων. Η δραστηριότητα αυτή εντοπίζεται κυρίως στους νομούς Δράμας, Καβάλας, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Μαγνησίας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Αργολίδος, Αρκαδίας, Κυκλάδων, Λακωνίας και καλύπτει τις ανάγκες της εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας, πραγματοποιώντας σημαντικού ύψους εξαγωγές, που υπερβαίνουν τα 25 εκ. ευρώ.
- Μεταλλεύματα
Είτε ως πρωτογενή υλικά είτε ως καθετοποιημένα προϊόντα, άμεσα συνδεδεμένα με τις ανάγκες της διεθνούς και ελληνικής βιομηχανίας και μεταλλουργίας παράγονται: άστριοι, βωξίτης, λευκόλιθος, καυστική και δίπυρος μαγνησία, λατερίτης ως πρώτη ύλη σιδηρονικελίου και μικτά θειούχα με ειδικά συμπυκνώματα μολύβδου και ψευδαργύρου.
Η συνολική ετήσια παραγωγή των υλικών αυτών ανέρχεται σε 5,5 εκατ. τον. Η δραστηριότητα αυτή εντοπίζεται στους νομούς Θεσσαλονίκης, Φωκίδος, Βοιωτίας, Φθιώτιδος, Ευβοίας και Χαλκιδικής.
- Βιομηχανικά Ορυκτά
Έχουν σημαντικές βιομηχανικές εφαρμογές και καλύπτουν τις ανάγκες της εγχώριας βιομηχανίας και της διεθνούς ζήτησης. Πολλά από αυτά τα προϊόντα σε σημασία και ύψος παραγωγής είναι από τα σημαντικότερα στον κόσμο (περλίτης, μπεντονίτης, κίσσηρις, ανθρακικό ασβέστιο κλπ). Η δραστηριότητα αυτή κατανέμεται στους νομούς Γρεβενών, Θεσσαλονίκης, Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Λαρίσης, Χαλκιδικής όπως και στις περιφέρειες Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Η συνολική ετήσια παραγωγή των υλικών αυτών ανέρχεται σε περίπου 6 εκ. τον.
- Ενεργειακά Ορυκτά (λιγνίτης)
Ουσιαστικά στηρίζουν την ενεργειακή παραγωγή της χώρας. Εξορύσσονται ετησίως περί τους 65 εκατ. τον. Η δραστηριότητα αυτή κατανέμεται στους νομούς Κοζάνης, Φλωρίνης και Αρκαδίας. Εκτιμάται ότι οι περιφέρειες αυτές έχουν ως πρόσοδο από αυτή τη δραστηριότητα (μισθοί, προμήθειες, εργολαβίες, έμμεση απασχόληση, υπηρεσίες, κοινωνικά ανταποδοτικά έργα και είσπραξη τέλους ανάπτυξης) πλέον των 380 εκατ. ευρώ ανά έτος.
Τι χρειάζεται ο κλάδος για να μπορέσει να αναπτυχθεί;
Πρέπει η κυβέρνηση να εφαρμόσει πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή, ισόρροπης ανάπτυξης, δίνοντας την ίδια βαρύτητα σε περιβάλλον, οικονομία και κοινωνίες. Ούτε πράσινες, ούτε άλλου χρώματος, αναπτύξεις που θολώνουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Θα θέλαμε, λοιπόν, συγκεκριμένα, να δούμε, την ύπαρξη ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού, για την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων, ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό αδειοδοτικό πλαίσιο για την εξορυκτική δραστηριότητα, ένα νέο λατομικό νόμο που θα υλοποιεί και θα εκσυγχρονίζει τη διάσπαρτη υπάρχουσα νομοθεσία, την προώθηση επενδύσεων του κλάδου, τη διατήρηση και ενίσχυση του ερευνητικού ρόλου του ΙΓΜΕ και τη βέλτιστη αξιοποίηση του λιγνίτη της χώρας, παράλληλα με την εντατικότερη αξιοποίηση των ΑΠΕ.
Σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, όπως το σημερινό, πώς διαγράφεται το μέλλον για τις επιχειρήσεις του κλάδου;
Εάν αφιερωθεί σοβαρός πολιτικός χρόνος για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων του κλάδου και εάν Πολιτεία και Επιχειρήσεις από κοινού κατορθώσουν να πείσουν την κοινή γνώμη για τις πραγματικές προθέσεις τους, να εφαρμόσουν τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης, τότε το μέλλον των επιχειρήσεων του κλάδου προμηνύεται λαμπρό.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου