Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Έγκριση ΡΑΕ για τον Πλωτό Τερματικό LNG του Ομίλου Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη


Η ολομέλεια της ΡΑΕ ενέκρινε το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας GASTRADE Α.Ε., συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου, για την δημιουργία Πλωτού Τέρμιναλ στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Το έργο του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης αποτελείται από έναν Υπεράκτιο Σταθμό Παραλαβής και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (Υ.Φ.Α.) στο Θρακικό Πέλαγος περί τα 22 km ΝΔ του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Ο υπεράκτιος αυτός σταθμός θα παρέχει φυσικό αέριο μέσω υποθαλάσσιου και στη συνέχεια μέσω χερσαίου αγωγού στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) με σύνδεση στην περιοχή (ενδεικτικά) της Αμφιτρίτης.
Ο προτεινόμενος σταθμός ΥΦΑ Αλεξανδρούπολης αποσκοπεί στην δημιουργία μιας τέταρτης πύλης εισαγωγής φυσικού αερίου στην χώρα μας, δυναμικότητας παροχής 500,000 Nm ³/h φυσικού αερίου και αποθηκευτικής ικανότητας 135,000 m³ έως 145,000 m ³ υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Το προτεινόμενο έργο θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην βελτίωση της αξιοπιστίας του Εθνικού συστήματος. 
Η ετήσια δυναμικότητα του προτεινόμενου σταθμού σε πλήρη ανάπτυξη θα ανέλθει στα 2.6 δισ. κανονικά κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (Nm ³). H ποσότητα αυτή αναμένεται να διατίθεται τελικά ως εξής:
-800 εκατ. Nm ³ για την τροφοδοσία δύο νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, τεχνολογίας συνδυασμένου κύκλου, με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 400 MWe έκαστος που θα δημιουργηθούν στην ΒΙ.ΠΕ Αλεξανδρούπολης με εξαγωγικό προσανατολισμό προς την γείτονα Τουρκία με την οποία ήδη λειτουργεί η διασύνδεση 400 k V -500 MW.
-H Τουρκία προβλέπεται να είναι σημαντικός εισαγωγέας Ηλεκτρικής Ενέργειας για τα επόμενα χρόνια.
-800 εκατ. Nm ³ στην υπόλοιπη εσωτερική αγορά, κυρίως σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
-1,000 εκατ. Nm ³ εξαγωγή μέσω των Βορείων συνόρων της χώρας.
Η διάθεση των ποσοτήτων φυσικού αερίου από τον ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης θα αυξάνεται προοδευτικά και αναμένεται να καλύψει την πλήρη δυναμικότητα του σταθμού, ήτοι 2.6 δις Nm ³.
Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η εταιρεία, “τόσο οι Υπηρεσίες της ΡΑΕ όσο και η Διοίκηση της υπό τον Πρόεδρο κ. Ν. Βασιλάκο συνέβαλαν τα μέγιστα για την έγκαιρη έγκριση της επένδυσης, η οποία θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής Αλεξανδρουπόλεως και του Νομού Έβρου”.
Η ίδια επισημαίνει ότι οι περιβαλλοντικές μελέτες, και η όλη χωροθέτηση του έργου, αφ’ ενός εξασφαλίζουν πλήρως την λειτουργία χωρίς κανένα περιβαλλοντικό κίνδυνο, αφ’ εταίρου με την λειτουργία του ο σταθμός συμβάλει στην παροχή καθαρού καυσίμου με ανταγωνιστικές τιμές προς όφελος των Ελλήνων καταναλωτών.
“Το σύνθετο αυτό έργο θα εξασφαλίσει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας στην περιοχή, τόσο κατά την περίοδο κατασκευής, όσο και κατά την περίοδο λειτουργίας”, καταλήγει η Gastrade.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου