Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Πρόβλημα για τις Γκρίζες Φάλαινες η Εκμετάλλευση του Φυσικού Αερίου στη Σαχαλίνη


Οι εργασίες σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες στην ρωσική Άπω Ανατολή επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή των φαλαινών, προειδοποιεί η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινών ( IWC). Η μεγαλύτερη απειλή αφορά τις γκρίζες φάλαινες που περνούν τα καλοκαίρια τους κοντά στη νήσο Σαχαλίνη, όπου η Ρωσία διαθέτει εκτενείς εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και συνεχίζει να αναζητά νέα κοιτάσματα.
Οι εταιρείες χρησιμοποιούν τις σεισμικές έρευνες για να εντοπίσουν υποσχόμενους γεωλογικούς σχηματισμούς στο υπέδαφος της θάλασσας, οι οποίοι θα μπορούσαν να περιέχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Υποστηρίζουν ότι έχουν κάνει προσπάθειες για τη μείωση της επίδρασης στις γκρίζες φάλαινες, οι οποίες είναι από τα πιο απειλούμενα είδη του πλανήτη, με μόλις 130 από αυτές να έχουν απομείνει. Η IWC όμως, θεωρεί πως οι ενέργειες αυτές δεν είναι αρκετές και πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μια ακτή στη Σαχαλίνη είναι το μοναδικό μέρος όπου αναπαράγονται, γεγονός που αυξάνει τις ευθύνες των Ρώσων και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται εκεί.
«Ανησυχούμε διότι η Sakhalin Energy ανακοίνωσε τα σχέδιά της για μια νέα πλατφόρμα φ. αερίου στη θάλασσα», τόνισε η IWC.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου