Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Ενεργειακό Νομοσχέδιο: Ξεκίνησε η Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής


Ξεκίνησε εχθές η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για το λεγόμενο «ενεργειακό νομοσχέδιο». Οι εισηγητές των κομμάτων και άλλοι βουλευτές τοποθετήθηκαν επί του νομοσχεδίου «για τη λειτουργία των ενεργειακών αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, για έρευνα, παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις».
Ας σημειωθεί ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, έχει υιοθετήσει αρκετές από τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με βελτιωτικές τροποποιήσεις που επέφερε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, αλλά με πολλές επιμέρους παρατηρήσεις-προτάσεις για την ανάγκη αλλαγών στις προωθούμενες διατάξεις, εκτός από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τάσσονται η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ. Κάθετα αντίθετοι δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Επιφυλάξεις για άρθρα που αφορούν τις λατομικές εργασίες εντός δασών, διατύπωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Γείτονας, κάνοντας λόγο για διαφαινόμενη υποτίμηση του περιβάλλοντος.
«Καθαρά αναπτυξιακό νομοσχέδιο που δημιουργεί προϋποθέσεις για νέες επενδύσεις, για έρευνα κοιτασμάτων πετρελαίου και την ταχύτατη κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κ. Θανάσης Χαντάβας και υπογράμμισε ότι «αξιοποιείται καλύτερα ο ορυκτός πλούτος» και δημιουργούνται οφέλη στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.
Ο εισηγητής της ΝΔ κ. Σταύρος Καλαφάτης ανέφερε ότι το κόμμα του δεν συμφωνεί με το προτεινόμενο μοντέλο του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας γιατί θα συντηρήσει τις στρεβλώσεις της αγοράς. Υπογράμμισε ταυτόχρονα, ότι η όποια μορφής ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα πρέπει να υλοποιηθεί αφού προηγηθεί η ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, με τον διαχωρισμό των μονοπωλιακών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, τη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου σε αυτές και τη συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή για τις ανταγωνιστικές δραστηριότητες. Ζήτησε δε, ολοκληρωμένη παρέμβαση για τους υδρογονάνθρακες και ειδικό φορολογικό πλαίσιο για επενδυτικές προσπάθειες, ώστε να είναι ελκυστικότερες.
Την πεποίθηση ότι παραδίδονται πλουτοπαραγωγικές πηγές σε ομίλους με υπέρμετρα κίνητρα, διαμορφώνοντας πεδίο ακόμη μεγαλύτερης εκμετάλλευση των εργαζομένων, διατύπωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος. Επισήμανε επίσης, το «ενδιαφέρον των γερμανικών ομίλων για τις ενεργειακές αγορές στη χώρα μας», ενδιαφέρον που όπως τόνισε «συναντά την αντίδραση των Αμερικανών και στο κλίμα αυτό δεν είναι τυχαία η επίσκεψη της κυρίας Κλίντον στην Αθήνα για να ανακόψει την επιδρομή των γερμανικών συμφερόντων στον τομέα της ενέργειας».
«Στο νομοσχέδιο αυτό βρίσκουμε υποχρεωτική την προσαρμογή στις ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά θέλουμε να παραμείνει η κρατική συμμετοχή στα ενεργειακά δίκτυα διότι είναι δεσπόζουσας σημασίας για το μέλλον μας», είπε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αλέκος Χρυσανθακόπουλος και δήλωσε ότι το κόμμα του έχει ξεκάθαρα θετική στάση απέναντι στο ν/σ, αλλά με κριτική διάθεση γιατί είναι ημιτελής προσπάθεια της κυβέρνησης.
Αντίθετα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηρώ Διώτη κατήγγειλε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να ικανοποιήσει τους συμμάχους της. Οι πόροι και τα δημόσια αγαθά δίνονται απροκάλυπτα, μαζικά και ολοκληρωτικά στους επενδυτές», και δήλωσε ότι το κόμμα της διαφωνεί κάθετα με το νομοσχέδιο και θα κάνει ότι μπορεί για να μην εφαρμοστεί.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου