Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

20 Γερμανικοί Όμιλοι στην Διάσκεψη για τις Επενδυτικές Ευκαιρίες στην Ελλάδα


Οι επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται για τις γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα ήταν το θέμα διάσκεψης που συγκάλεσε εχθές Τετάρτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ. Στη συζήτηση, στην οποία είχαν προσκληθεί 20 πρόεδροι επιχειρηματικών ομίλων της Γερμανίας, κεντρικό θέμα επρόκειτο να είναι και το θέμα των επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ στην χώρα μας, για τις οποίες επίσημο ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει πρόσφατα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε. 
Η διάσκεψη έρχεται μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Βερολίνο, ο οποίος είχε επαφές και με εκπροσώπους εισηγμένων στο γερμανικό χρηματιστήριο επιχειρήσεων. 
Σύμφωνα με πληροφορίες της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, που δημοσιεύονται και από την Deutsche Welle, στη διάρκεια της συνάντησης επρόκειτο να εξεταστούν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι γερμανικές επιχειρήσεις είναι διατεθειμένες να επενδύσουν στην χώρα μας.

Στόχος, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι μια επίθεση επενδύσεων και ανάπτυξης. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας προτίθεται να προσφέρει τη βοήθειά του για τη δημιουργία ανταγωνιστικών δομών και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής διοίκησης.

Η Handelsblatt αναφέρει επίσης ότι την ίδια ώρα ο Σύνδεσμος της Γερμανικής Βιομηχανίας επεξεργάζεται σχέδια που έχουν στόχο τη βελτίωση των κινήτρων για επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι συνομιλίες αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και έναν χρόνο κατόπιν ρητής επιθυμίας της ίδιας της καγκελαρίας. 
Εξάλλου, όπως μεταδίδει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, σε συνέντευξή του, την Τρίτη, 25 Ιουλίου, στο πρωινό μαγκαζίνο του Δεύτερου Καναλιού (ZDF) ο κ. Ρέσλερ δήλωσε πως από τη διάσκεψη της Τετάρτης, περίμενε να αποσαφηνιστούν τρία βασικά σημεία: τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, πως μπορούν να βοηθήσουν τους Έλληνες επιχειρηματίες και πού και πώς μπορούν να επενδύσουν οι Γερμανοί:
«Χρειαζόμαστε κατ’ αρχήν σαφείς δομές στη διοίκηση, που θα εγγυώνται σαφείς και ασφαλείς επενδυτικές δυνατότητες. Από την άλλη οι Έλληνες χρειάζονται την εμπειρία των μικρομεσαίων και μεσαίων γερμανικών επιχειρήσεων».
Σε αυτό ο κ. Ρέσλερ εκτιμά ότι μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά η γερμανική βιομηχανία π.χ. «οι δυναμικές μεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να μεταφέρουν στους Έλληνες επιχειρηματίες τις εμπειρίες τους στον τομέα της χρηματοδότησης σε εποχές κρίσης».
Επίσης υπογράμμισε ότι οι τομείς της οικονομίας που πρέπει να γίνουν επενδύσεις είναι ο τουρισμός, οι υποδομές και οι τηλεπικοινωνίες λέγοντας πως στην διάσκεψη επρόκειτο να παρευρεθούν και εκπρόσωποι της κυβέρνησης π.χ. από το υπουργείο Εξωτερικών και πως το υπουργείο του στόχευε να αποταθεί και στην ΕΕ, διότι «η Κομισιόν διαθέτει πρακτικές διευκόλυνσης των επιχειρηματιών για επενδύσεις στην Ελλάδα.»
Πρόσφατη είναι, εξάλλου, και η δέσμευση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ για στήριξη των προσπαθειών για την ανάκαμψη της Ελλάδας, ενώ υποσχέθηκε ότι θα παροτρύνει τη γερμανική βιομηχανία να προχωρήσει σε ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ, «αν θέλουμε να το ονομάσουμε έτσι», όπως είπε χαρακτηριστικά.


Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου