Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Η Κοινοτική Νομοθεσία Επιβάλλει Ίση Μεταχείριση Συμπαραγωγής και ΑΠΕ»


Υποχρέωση της χώρας μας αποτελεί η εναρμόνιση της νομοθεσίας μας με την κοινοτική όσον αφορά την κατά προτεραιότητα απορρόφηση της ενέργειας που παράγεται από Σταθμούς Συμπαραγωγής Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) και με εγγυημένη τιμή, όπως στις ΑΠΕ, σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο Υπουργός, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Γραμμή» του ΣΚΑΙ τοποθετήθηκε επί του «πολέμου ανακοινώσεων» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον κλάδο της συμπαραγωγής και αυτό των ΑΠΕ με αφορμή το άρθρο 197 του υπό ψήφισιν ενεργειακού νομοσχεδίου.  
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε στην εν λόγω εκπομπή ότι η εν λόγω ρύθμιση εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή και μάλιστα ότι έχει συνταχθεί κατόπιν αλληλογραφίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε συνέχεια γνωμοδότησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και του Νομικού Συμβουλίου του κράτους. 
«Ό,τι κάνουμε είναι για λόγους εναρμόνισης στην ευρωπαϊκή νομοθεσία», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αν και πρόσθεσε ότι εκκρεμεί «το ζήτημα της τιμολόγησης και το εξετάζουμε γιατί το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να μας πει κάποιος είναι ότι πάμε και πριμοδοτούμε κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα». 
Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη ρύθμιση καταργεί τον περιορισμό του ανώτατου ορίου των 35 MW που έχουν οι Μονάδες ΣHΘYΑ για υπαγωγή της παραγωγής τους στο καθεστώς αμοιβής με την εγγυημένη τιμή και ορίζει ότι η ενέργεια που παράγεται από Σταθμούς Συμπαραγωγής Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) με φυσικό αέριο, θα απορροφάται κατά προτεραιότητα ανεξαρτήτως εγκατεστημένης ισχύος της μονάδας.
Την ρύθμιση του ν/σ κατήγγειλε πρώτος ο ΣΕΦ (Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών), για να ακολουθήσει επιστολή-απάντηση του ΕΣΣΗΘ (Ελληνικός Σύνδεσμος Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας), που υπεραμύνεται του άρ. 197. Στη συνέχεια, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων, με κοινή τους ανακοίνωση, υποστήριξαν ότι «αν η Πολιτεία επιλέξει να επιμείνει στην διάταξη αυτή θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να ορίσει ότι τα σχετικά ποσά δεν θα επιβαρύνουν το Ειδικό Τέλος Α.Π.Ε. και ότι η ενέργεια από Α.Π.Ε. έχει προτεραιότητα έναντι πάντων συμπεριλαμβανομένης της ΣΗΘΥΑ».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου