Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

EΠA Aττική: Στη Shell το 49% των Μετοχών και το Μάνατζμεντ


Η Shell αποκτά το ποσοστό της αμερικανικής Duke Energy στην EΠA Aττικής, μετά από συμφωνία της πολυεθνικής με την Aγροτική Tράπεζα. Στην τελευταία είχαν περιέλθει οι μετοχές της Duke Energy μετά την αποχώρησή της, λόγω μη εξυπηρέτησης αρχικού δανείου 62 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία θα δώσει στη Shell το 49% και τον πλήρη έλεγχο του μάνατζμεντ της EΠA Aττικής.
Αυτά αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται, αποκαλύπτει ότι η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί και πρόκειται να ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες, αφού προηγηθεί η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της EΠA Aττικής για την επικύρωσή της.
Ας σημειωθεί ότι η Shell κατέχει σήμερα το 24,5% της EΠA Aττικής, ενώ ασκούσε το μάνατζμεντ από κοινού με την Duke Energy.
Το δημοσίευμα αποκαλύπτει, επίσης, ότι οι συζητήσεις με την Aγροτική Tράπεζα και τη Shell ξεκίνησαν αμέσως μετά την αποτυχημένη προσπάθεια για τη διάθεση του ποσοστού της Duke μέσω διεθνούς διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή και της Deutsche Bank. Mέσω μάλιστα της διαδικασίας αυτής, η Shell προετίθετο να διαθέσει και η ίδια τις μετοχές της, αποχωρώντας από την EΠA Aττικής στην περίπτωση που βρισκόταν ενδιαφερόμενος στρατηγικός επενδυτής. Oι σχεδιασμοί της εταιρείας άλλαξαν, αφού κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, κατά το τελικό στάδιο του διαγωνισμού κατατέθηκαν μόνο δύο προσφορές, από την εταιρεία M+M (όμιλοι Bαρδινογιάννη και Mυτιληναίου) και τη γερμανική εταιρεία Goldgas, οι οποίες κρίθηκαν ασύμφορες.
Tο τίμημα που θα καταβάλει η Shell για την εξαγορά του ποσοστού της Duke δεν έχει γίνει γνωστό, αρμόδιες πηγές, ωστόσο, που επικαλείται η «Καθημερινή», έκαναν λόγο για σημαντικά υψηλότερο ποσό σε σχέση με αυτό που προέβλεπαν οι δύο προσφορές που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό.
Ο έλεγχος στο 49% της ΕΠΑ Αττικής γίνεται μέσω της εταιρείας Attiki Denmark, στην οποία το 51% κατέχει η Duke και το 49% η Shell Gas & Power. Βάσει της σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο, το μάνατζμεντ της εταιρείας θα ασκείται από το 49%, ενώ μέτοχος του 51% παραμένει η ΔΕΠΑ, η οποία εκπροσωπείται στο Δ.Σ. της εταιρείας, χωρίς να συμμετέχει στην άσκηση της καθημερινής διοίκησης.
Σήμερα η ΕΠΑ Αττικής εξυπηρετεί 230.000 οικιακούς καταναλωτές, 5.300 επαγγελματικούς, 400 μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς, μέσω ενός δικτύου 3.000 χιλιομέτρων, το οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει περίπου 800.000 καταναλωτές.
H αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης ώθησε την εβδομάδα που μας πέρασε την εταιρεία να ανακοινώσει την αποδέσμευση της τιμολογιακής της πολιτικής από το συγκεκριμένο καύσιμο. Έτσι, η ΕΠΑ Αττικής, από 1ης Oκτωβρίου καταργεί την έκπτωση 18% επί του πετρελαίου θέρμανσης που παρείχε στους πελάτες της, ενώ στην απόφαση συνέτεινε και η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.
Όπως τόνισε η ΕΠΑ Αττικής, εάν διατηρούσε τη σημερινή της πολιτική, να ακολουθεί δηλαδή με τιμή μικρότερη κατά 18% την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, τότε οι οικιακοί καταναλωτές θα επιβαρύνονταν με μεγάλες αυξήσεις στην επόμενη 2ετία, καθώς το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει σταδιακή αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, από τα 60 ευρώ/χιλιόλιτρο φέτος τον Οκτώβριο στα 330 ευρώ/χιλιόλιτρο το 2013. Για τους επαγγελματίες μάλιστα, οι αυξήσεις θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες, θα ανέρχονταν σε 58%, και θα ίσχυαν άμεσα από φέτος τον Οκτώβριο, καθώς ο νόμος προβλέπει την εξίσωση των φόρων στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης για επαγγελματική χρήση, από τον φετινό χειμώνα.
Ας σημειωθεί ότι η διοίκηση της EΠA Aττικής έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για τις επιπτώσεις της επιβολής ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο στη ζήτηση του καυσίμου, καθώς η δυστοκία των καταναλωτών στην αποπληρωμή λογαριασμών διευρύνεται. Mέσα σε έναν χρόνο οι διακανονισμοί για την αποπληρωμή των λογαριασμών σε δόσεις, που αναγκάζεται να κάνει η EΠA Aττικής, έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 200%. Ενώ πέρυσι τέτοια εποχή οι περιπτώσεις που ζητούσαν ρύθμιση της οφειλής τους σε δόσεις από 6 έως 12 μήνες ανέρχονταν σε 100-200, έχουν φτάσει πλέον στις 500 με 600.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου