Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Οι Αρχές Αφαίρεσαν την Άδεια Λειτουργίας του Διυλιστηρίου της Lukoil στην Βουλγαρία


Τον τερματισμό της ισχύος της άδειας που επιτρέπει στο διυλιστήριο Neftochim Burgas να λειτουργεί ως φορολογική αποθήκη αποφάσισε η Κρατική Υπηρεσία Τελωνείων της Βουλγαρίας. Η απόφαση, που αφορά και τον πετρελαϊκό τερματικό σταθμό Rosenets, σημαίνει ότι το μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας, ιδιοκτησίας της ρωσικής Lukoil, θα σταματήσει τη λειτουργία του, με άμεσο τον κίνδυνο μεγάλων αυξήσεων στην αγορά καυσίμων της γειτονικής χώρας.
Η απόφαση παραδόθηκε χθες, 26 Ιουλίου, στην Lukoil και αρχίζει να ισχύει από σήμερα. Το διυλιστήριο Neftochim Burgas έχει ημερήσια διυλιστική δυναμικότητα 208.000 βαρελιών την ημέρα.
Την είδηση ανακοίνωσε το βουλγαρικό τηλεοπτικό κανάλι bTV το πρωί της Τετάρτης, ενώ το γεγονός επιβεβαίωσε κι ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Vanyo Tanov, με τηλεφώνημά του στον σταθμό. Μάλιστα, δήλωσε ότι η εξέλιξη σημαίνει ότι η Lukoil σταματά τις εργασίες της, γιατί δεν μπορεί να παράγει πλέον καύσιμα. Η απόφαση οφείλεται στο ότι η εταιρεία εν έχει εγκαταστήσει ακόμη όργανα μέτρησης, που υποτίθεται ότι θα παρέχουν στις φορολογικές αρχές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, σχετικά με τις πωλήσεις του διυλιστηρίου.
«Όταν η εταιρεία συμμορφωθεί με όλα όσα απαιτεί ο νόμος, θα μπορεί να κάνει εκ νέου αίτηση αδειοδότησης», τόνισε ο κ. Tanov, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει προσφυγή των αρχών στον εισαγγελέα.
Σύμφωνα με τον κορυφαίο ενεργειακό αναλυτή, κ. Emil Harsev, θα πρέπει να θεωρούνται αναμενόμενες οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων στη Βουλγαρία, μετά το κλείσιμο του μοναδικού διυλιστηρίου στη χώρα. Όπως επισήμανε, η απόφαση σημαίνει ότι το διυλιστήριο δεν μπορεί πλέον να δέχεται ποσότητες πετρελαίου, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει την παραγωγή προϊόντων διύλισης.
Ας σημειωθεί ότι πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας μία σειρά αναφορών ότι ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσωφ, είναι στενός φίλος του Διευθύνοντος Συμβούλου της Lukoil Bulgarian, Βαλεντίν Ζλάτεφ, και ότι παρέχει προτιμησιακή μεταχείριση στην εταιρεία.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου