Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Ο «Προφήτης» Τζίμι Κάρτερ και το Ενεργειακό Αδιέξοδο του Σήμερα


Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν έχουν σε μεγάλη υπόληψη τον Τζίμι Κάρτερ, καθώς δεν κατάφερε να γίνει πρόεδρος για δεύτερη φορά, ούτε να προωθήσει τις περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις που επιθυμούσε κατά την θητεία του. Για τον λόγο αυτό, τον χαρακτηρίζουν ως « lameduck» πρόεδρο. Παρόλα αυτά, ο Κάρτερ ήταν ο μοναδικός πρόεδρος που μίλησε στους Αμερικανούς ευθέως και με κάποιο επίπεδο, παρά σα να απευθύνεται σε μικρά παιδιά. Ειδικά όσον αφορά τα ενεργειακά ζητήματα, η ομιλία του Κάρτερ από τον Απρίλιο του 1977 είναι άκρως επίκαιρη σήμερα και πραγματεύεται ακριβώς τα ίδια επίκαιρα προβλήματα. 
Σε μια εποχή με αλλεπάλληλες πετρελαϊκές κρίσεις, ο Κάρτερ προσπάθησε στην ουσία να «επιμορφώσει» τον αμερικανικό λαό σε ότι αφορά τα ενεργειακά προβλήματα και να αλλάξει τις συνήθειές του, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το πετρέλαιο και να βελτιωθεί η χρήση και η εξοικονόμηση ενέργειας. Τόνισε τα εξής: «Ο κάθε Αμερικανός χρησιμοποιεί 60 βαρέλια πετρελαίου ετησίως. Είμαστε το πιο σπάταλο έθνος στη γη. Έχοντας το ίδιο επίπεδο διαβίωσης, καταναλώνουμε τη διπλάσια ενέργεια από ότι οι άνθρωποι στη Γερμανία, την Ιαπωνία ή τη Σουηδία». 
Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής απειλής, ο πρόεδρος πρότεινε μια δέσμη 10 κυβερνητικών μέτρων, ώστε να περιοριστεί η άλογη κατανάλωση και να δοθεί προτεραιότητα στις ΑΠΕ. Λέξεις-κλειδιά ήταν η εξοικονόμηση, η μείωση, η επιβράδυνση, η ίση κατανομή του κόστους, το περιβάλλον και ουσιαστικά αυτό που αποκαλούμε σήμερα πράσινη ανάπτυξη. Παράλληλα όμως, ήταν λέξεις που δεν θέλει να ακούει ο μέσος Αμερικανός, ούτε τότε, ούτε σήμερα. 
Ο Κάρτερ ήταν επίσης ο πρόεδρος κατά τη θητεία του οποίου δημιουργήθηκαν τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ, ώστε να έχει η χώρα τη δυνατότητα να αντεπεξέρχεται στις πετρελαϊκές κρίσεις δίχως να σχηματίζονται ουρές στα βενζινάδικα και να υποφέρει η οικονομία. Επίσης, κατά τη θητεία του, τοποθετήθηκαν στον Λευκό Οίκο φωτοβολταϊκά και τέθηκε στόχος για εγκατάσταση 2,5 εκατομμυρίων οικιακών ηλιακών συστημάτων ως το 1985, καθώς και στόχος για ενεργειακή αναβάθμιση όλων των νέων κτιρίων. Με άλλα λόγια, σε αντίθεση με άλλους προέδρους οι οποίοι έμειναν στα λόγια, ο Κάρτερ προσπάθησε στην πράξη να προωθήσει τα όσα υποσχέθηκε. 
Όπως είναι λογικό, οι προτάσεις του προέδρου προσέκρουσαν στη σθεναρή αντίσταση των ρεπουμπλικάνων στα νομοθετικά σώματα και μονάχα λίγες από αυτές εφαρμόστηκαν τελικά. Ακόμα και εκείνες όμως, ακυρώθηκαν στη συνέχεια από τον Ρίγκαν, ο οποίος ήδη τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του φρόντισε να ξηλώσει τα φωτοβολταϊκά από τη στέγη του Λευκού Οίκου, στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα για την πολιτική που θα ακολουθούσε. 
Χρειάστηκαν περίπου 30 χρόνια μέχρι να αποκτήσει και πάλι η Ουάσιγκτον μια συνείδηση πράσινης ανάπτυξης, με την έλευση του Ομπάμα, όμως στο μεταξύ οι ΗΠΑ παρέμειναν δέσμιες του ξένου πετρελαίου και των γεωπολιτικών εξαρτήσεων που αυτό επιβάλει. Σήμερα, σε μια εποχή που το πετρέλαιο είναι πολύ πιο ακριβό σε πραγματικούς όρους από ότι στο παρελθόν, οι στόχοι που έθεσε ο Κάρτερ παραμένουν επίκαιροι και θυμίζουν ότι μια μεγάλη οικονομία οφείλει να προετοιμάζεται από νωρίς για τις αλλαγές που θα ακολουθήσουν, όχι την τελευταία στιγμή. Για τον λόγο αυτό, έχει χάσει πλέον την πρωτοπορία στην τεχνολογία των ΑΠΕ, βλέποντας την Κίνα να την προσπερνάει επιδεικτικά.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου