Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Τα Δίκτυα Ηλεκτρικής Ενέργειας Γίνονται Πιο Έξυπνα


Για την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες, η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο. Τώρα, ίσως να ήρθε η ώρα να προσφέρουν κάτι πίσω στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς τα δίκτυα διανομής ενέργειας είναι πλέον απαραίτητο να γίνουν περισσότερο «έξυπνα». Πρόκειται για τα αποκαλούμενα smart grids, τα οποία σταδιακά αντικαθιστούν τα παραδοσιακά δίκτυα διανομής ενέργειας, προσφέροντας σημαντικά οφέλη όσον αφορά στην κατανάλωση ενέργειας, στη διαχείριση του δικτύου και στη μείωση των απωλειών.
Η χρήση εξειδικευμένων συστημάτων και λύσεων πληροφορικής και επικοινωνιών αποτελεί την τελευταία τάση στις εταιρείες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Και παράλληλα αποτελεί μία ευκαιρία για τις εταιρείες πληροφορικής και επικοινωνιών να διευρύνουν το πελατολόγιο τους. Δεν είναι τυχαίο, πάντως, ότι με τα smart grids ασχολούνται ορισμένες από τις κορυφαίες του κλάδου παγκοσμίως, όπως είναι η Alcatel-Lucent, η Cisco, η IBM, η Nokia Siemens Networks κ.ά.
Προσαρμογή
Η διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν είναι πως η αύξηση του αριθμού και της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών μέσα σε ένα νοικοκυριό έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας. Παράλληλα, όμως, εμφανίζεται και το φαινόμενο ένα μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από διαφορετικές πηγές παραγωγής. «Οι εταιρείες διανομής ενέργειας θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτά τα νέα δεδομένα» σημειώνει ο Στέλιος Βαλτζής, διευθυντής ανάπτυξης της Alcatel-Lucent Hellas. «Κατά κάποιον τρόπο, τα δίκτυα ενέργειας αποκτούν επιχειρηματική ευφυΐα» προσθέτει το στέλεχος της Alcatel-Lucent.
Σημαντικά οφέλη
Η χείρα βοηθείας που έρχεται να προσφέρει η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες στα δίκτυα ενέργειας κινείται σε διάφορα επίπεδα. Το πρώτο είναι αυτό της συλλογής δεδομένων από τη χρήση που κάνουν οι καταναλωτές. Η σωστή αξιοποίηση τους μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της κατανάλωσης. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, σε ένα smart grid είναι πιο εύκολη και αυτόματη η διαδικασία προσαρμογής του δικτύου προκειμένου να ανταποκριθεί με βέλτιστο τρόπο στις απαιτήσεις των καταναλωτών. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των απωλειών ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και στην βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας του δικτύου.
Η υλοποίηση ενός smart grid περιλαμβάνει διάφορα τμήματα. Ενα από αυτά είναι η εγκατάσταση από τον διανομέα ενέργειας των απαραίτητων υποδομών στο δίκτυό του προκειμένου να μπορεί να κάνει καλύτερη διαχείριση, αλλά και να αξιοποιεί τα δεδομένα που λαμβάνει από τους καταναλωτές. Προκειμένου, όμως, να συγκεντρώσει αυτά τα δεδομένα, θα πρέπει να εγκατασταθούν στα κτίρια οι νέοι «έξυπνοι» και ψηφιακοί μετρητές για τους οποίους έχει γίνει πολύς λόγος τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα.
Πραγματική κατανάλωση
Αξίζει, πάντως, να επισημανθεί ότι ένα επιπλέον όφελος από την υλοποίηση ενός smart grid είναι οι εταιρείες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούν πλέον να τιμολογούν το κάθε νοικοκυριό με βάση την πραγματική κατανάλωση που κάνει. Επιπλέον, αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε αλλαγές στην εμπορική πολιτική αλλά και στην παροχή επιπλέον υπηρεσιών, όπως επισημαίνει ο κ. Βαλτζής.
(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 30/07/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου