Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Marc Pelletier: Ωριμάζει η Ελληνική Αγορά Ενέργειας

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, με τον κ. Marc Pelletier, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Schneider Electric Ελλάδος, δημοσίευσε το περασμένο Σάββατο η έγκριτη εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ". Καθώς η εταιρεία Schneider Electric Ελλάδος κατασκευάζει πάνω από το 50% του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας υποστηρίζεται από τους μετασχηματιστές Μέσης Τάσης της Schneider Electric, που παράγονται στην Ελλάδα, το energia.gr αναδημοσιεύει σήμερα αυτήν την πολύ σημαντική συνέντευξη του κ. Pelletier στον κ. Γιάννη Κανουπάκη:

"Τα δεδομένα στην Ελλάδα αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς και η αγορά βρίσκεται, τώρα, σε στάδιο ωρίμασης, εκτιμά ο CEO Schneider Electric Ελλάδος, Marc Pelletier. Κατά τον ίδιο, η Διαχείριση Ενέργειας αναδεικνύεται σε σημαντική υπηρεσία για σπίτια και επιχειρήσεις, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης μέχρι και 30%.  Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο κ. Pelletier στην αύξηση της ασφάλειας στις ηλεκτρικές εφαρμογές στο σπίτι ή στο γραφείο. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της εταιρείας του στο δεύτερο μισό του 2011.

Η πολυετής ενασχόλησή σας με θέματα ενέργειας, σας δίνει τη δυνατότητα να προβλέπετε τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο τομέα. Ποιο μέλλον διαγράφεται για το ενεργειακό πεδίο στη χώρα μας, με τα σημερινά δεδομένα;

«Η ελληνική αγορά βρίσκεται σε πολύ ενδιαφέρουσα καμπή τα τελευταία χρόνια. Από την πλευρά των παρόχων, στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., υπάρχει τάση προς το διαχωρισμό μεταξύ παραγωγής, μεταφοράς και διανομής, με τον προφανή στόχο μιας πιο ανοιχτής αγοράς. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ήδη κάποιοι πάροχοι δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και επίσης η ΔΕΗ προωθεί το διαχωρισμό μεταξύ των τομέων μεταφοράς και διανομής.

Ενα άλλο σημαντικό θέμα είναι η αλλαγή στο μείγμα ενεργειακής παραγωγής της Ελλάδας. Οπως άλλες χώρες στο παρελθόν, έτσι και η Ελλάδα προσανατολίζεται περισσότερο σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η εξάρτηση από ορυκτές πηγές ενέργειας.

Στην Ελλάδα, είμαστε πολύ τυχεροί, γιατί έχουμε πολύ αέρα και ήλιο και μπορούμε να επενδύσουμε σε αυτές τις πηγές ενέργειας και να εξελιχθούμε σημαντικά στο μέλλον στην αξιοποίησή τους. Η αιολική ενέργεια είναι ήδη διαδεδομένη στην Ελλάδα και αξιοποιείται μέσω των εγκαταστάσεων αιολικών πάρκων.

Η Schneider Electric, μάλιστα, έχει υποστηρίξει, τα τελευταία 15 χρόνια, μέσω των συνεργατών της, αυτή την εξέλιξη. Η ηλιακή ενέργεια αποτελεί λιγότερο ώριμη αγορά στην Ελλάδα, αλλά και σε αυτή αξιοποιούμε τη μακρόχρονη εμπειρία μας, για να προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις λειτουργίας, ελέγχου και παρακολούθησης οικιακών εφαρμογών, αλλά και μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων.

Στον τομέα της κατανάλωσης, η κατάσταση εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς. Παρατηρούμε ότι, ενώ στο παρελθόν η ενέργεια στην Ελλάδα αποτελούσε ένα οικονομικό αγαθό, πλέον κάθε χρήστης (οικογένειες και μεγάλες επιχειρήσεις) βλέπει να αυξάνεται ο λογαριασμός όλο και περισσότερο.

Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει και η λύση σε αυτό είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερο, καθώς η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται. Η Διαχείριση Ενέργειας, λοιπόν, αναδεικνύεται σε σημαντική υπηρεσία για σπίτια και επιχειρήσεις, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης μέχρι και 30%.

Μια άλλη τάση, που παρατηρείται στην Ελλάδα, είναι η ανάγκη για έξυπνα δίκτυα ηλεκτροδότησης (smart grid). Ο λόγος είναι απλός: υπάρχουν διαφορετικοί πάροχοι ενέργειας (αέρας, ήλιος, βιομάζα), που πρέπει να ενσωματώνονται και να συνδέονται σε ένα ενιαίο δίκτυο ηλεκτροδότησης».

H παρουσία της Schneider Electric στην εγχώρια αγορά, αν και καλύπτει 4 δεκαετίες, είναι μάλλον «χαμηλών τόνων». Στρατηγική επιλογή ή αποτέλεσμα περιορισμένης απήχησης;

«Πράγματι, η Schneider Electric είναι παρούσα στην ελληνική αγορά περισσότερο από 40 χρόνια. Κατασκευάζουμε μετασχηματιστές και ηλεκτρολογικούς πίνακες στην Ελλάδα, σε μονάδα παραγωγής στα Οινόφυτα, και έχουμε ισχυρή εμπορική παρουσία, με εγκαταστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Εχουμε αναπτύξει ισχυρό δίκτυο διανομής και σημαντικές συνεργασίες με εταιρείες που κατασκευάζουν ηλεκτρολογικούς πίνακες. Ενα ποσοστό της ελληνικής μας παραγωγής εξάγεται και η ποιότητα του τμήματος έρευνας και τεχνολογίας έχει καταστήσει τα ελληνικά προϊόντα μοναδικά για τη Schneider Electric παγκοσμίως.

Με αυτά τα δεδομένα, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε μια πολυεθνική εταιρεία, με ηγετική θέση παγκοσμίως, αλλά είμαστε και «ελληνική» και η μέχρι τώρα πορεία μας στην Ελλάδα με κάνει υπερήφανο. Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά το Ολυμπιακό Στάδιο στην Αθήνα, το Αττικό Μετρό και το εργοστάσιο παραγωγής θερμικής ενέργειας στο Λαύριο, αποτελούν παραδείγματα εγκαταστάσεων με εξοπλισμό Schneider Electric.

Είναι επίσης γεγονός ότι, παρά τη μακρά πορεία μας στην ελληνική αγορά, δεν είμαστε ιδιαίτερα γνωστοί στο ευρύ κοινό, ενώ αρκετοί μας γνωρίζουν ως ΕΛΒΗΜ (προηγούμενη επωνυμία των μετασχηματιστών), Merlin Gerin (ειδικός στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας), Telemecanique (ειδικός στο βιομηχανικό αυτοματισμό), APC (ειδικός σε UPS), TAC (ειδικός σε διαχείριση κτιρίων) και Pelco (ειδικός σε κάμερες CCTV και συστήματα ασφαλείας).

Ολες αυτές οι πολύ γνωστές επωνυμίες είναι πλέον κάτω από την ομπρέλα της Schneider Electric και πρέπει να προσανατολιστούμε τώρα στην προώθηση της ενιαίας ταυτότητας Schneider Electric, που περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω.

Είναι επίσης σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας ότι, καθώς λειτουργούμε παραδοσιακά σε Β2Β επίπεδο και συνεργαζόμαστε με εταιρείες που ειδικεύονται στον τομέα της ενέργειας, έχουμε καθιερωθεί στην αγορά μας, κυρίως, και όχι τόσο στο ευρύ κοινό. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε προσεγγίσει και τον καταναλωτή με την πλήρη σειρά οικιακών λύσεων (πρίζες, διακόπτες), που διαθέσαμε στην αγορά, με στόχο πάντα τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο σπίτι».

Οι ελληνικές επιχειρήσεις επενδύουν όσα είναι αναγκαία σε συμβουλευτικές υπηρεσίες, προκειμένου να εξασφαλίσουν εξοικονόμηση ενέργειας; Αντέχουν το κόστος των παροχών σας, ιδίως σε περιόδους οικονομικών κρίσεων;

«Πιστεύω ότι τα δεδομένα στην Ελλάδα αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς και η αγορά βρίσκεται τώρα σε στάδιο ωρίμασης. Είναι αλήθεια ότι η εξοικονόμηση ενέργειας δεν αποτελούσε για πολλά χρόνια προτεραιότητα όλων των Ελλήνων.

Πλέον, έχει αρχίσει να γίνεται έντονη η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας και, κυρίως, μείωσης της αντίστοιχης δαπάνης. Αν αντιμετωπιστεί το θέμα συνολικά, δηλαδή η επένδυση σε υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας σε συνάρτηση με το κέρδος που θα αποφέρει, γίνεται κατανοητό ότι κάτι τέτοιο είναι συμφέρον και αναγκαίο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι δικές μας λύσεις μας εξασφαλίζουν πολύ καλό χρόνο απόσβεσης της επένδυσης, η οποία υπολογίζεται σε 3 με 5 χρόνια, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη την εκάστοτε εφαρμογή και τις ιδιαιτερότητες του πελάτη (ακόμη και με μία πολύ μικρή επένδυση μπορείς να δεις αποτελέσματα και μέσα στον πρώτο χρόνο).

Σε περιόδους κρίσης, ιδιαίτερα αυτό είναι πολύ σημαντικό. Για παράδειγμα, την προηγούμενη εβδομάδα, είχα μια συνάντηση με μια εταιρεία που είχε λογαριασμό ενέργειας 40 εκατ. ευρώ και, πιστέψτε με, καταλαβαίνουν απόλυτα το κέρδος της συνεργασίας τους με τη Schneider Electric, καθώς μπορούν να μειώσουν, με τις λύσεις που τους προτείνουμε, το κόστος της κατανάλωσης ενέργειας μέχρι και 30%».

Ποιους στόχους έχετε θέσει στην ελληνική αγορά για το 2011;

«Ακόμα και σε περιόδους κρίσης, υπάρχουν ευκαιρίες και εμείς αυτές βλέπουμε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά και να αποτελούμε τον κατάλληλο συνεργάτη για τους πελάτες μας και να προσφέρουμε αποτελεσματικές λύσεις.

Σήμερα, περισσότερο από το 50% του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα υποστηρίζεται από τους μετασχηματιστές Μέσης Τάσης της Schneider Electric, που παράγονται στην Ελλάδα.

Στη Schneider Electric, εργαζόμαστε συνεχώς για την επέκταση, διατήρηση και αναβάθμιση του δικτύου μας.

Στο κομμάτι του κτηρίου και της κατοικίας, ο στόχος μας είναι να βρεθούμε κοντά στις ανάγκες του τελικού καταναλωτή. Επιθυμούμε την αύξηση της ασφάλειας στα ελληνικά νοικοκυριά, με βελτίωση των προτύπων εγκατάστασης σε συνεργασία με εθνικούς φορείς και επαγγελματικά ινστιτούτα. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε συνεργαστεί για πολλά χρόνια με τον ΕΛΟΤ για να δημιουργήσουμε την ελληνική εκδοχή του HD 384.

Σήμερα, προτείνουμε στους Ελληνες ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες υλικά πέμπτης γενιάς για τους ηλεκτρικούς πίνακες, που ξεπερνούν τα δεδομένα της αγοράς και προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια κατά την εγκατάσταση και τη χρήση. Στον τομέα του LifeSpace (ζωτικού χώρου), προσανατολιζόμαστε στην αύξηση της ασφάλειας στις ηλεκτρικές εφαρμογές στο σπίτι ή στο γραφείο.

Με τις εξελίξεις στην αγορά, το πολύ έμπειρο προσωπικό μας και τις υψηλής ποιότητας λύσεις που προσφέρουμε, είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία μας στο δεύτερο μισό του 2011 και πιστεύουμε ότι μπορούμε να δούμε την κρίση ως ευκαιρία και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της εποχής»".

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ", 23/07/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου