Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Η Κλιματική Αλλαγή Αποτελεί Απειλή για την Διεθνή Ειρήνη


Ο Γενικός Διευθυντής του Προγράμματος για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών Ακίμ Στάινερ προειδοποίησε ότι οι φυσικές καταστροφές που θα αυξάνονται ραγδαία λόγω της επιταχύνσεως των κλιματικών αλλαγών αποτελούν απειλή για την διεθνή ασφάλεια. «Εάν και η επιστήμη δεν έχει ακόμη κατανοήσει τα αίτια της υπερθερμάνσεως του πλανήτη, η αλλαγή του κλίματος αποτελεί πραγματικότητα που αγγίζει όλους τους τομείς της κοινωνίας», δήλωσε ο Στάινερ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο αξιωματούχος του Οργανισμού στήριξε την τοποθέτησή του στα στοιχεία της προβλεπόμενης αυξήσεως κατά 3 έως 4 βαθμούς Κελσίου της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια του αιώνος και της ανόδου κατά ένα μέτρο του επιπέδου των θαλασσών. «Τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής δεν αρχίζουν απλώς να φαίνονται, αλλά επιταχύνονται», τόνισε, σημειώνοντας πρόσφατα παραδείγματα όπως η ξηρασία στην Σομαλία, οι πλημμύρες στο Πακιστάν και οι συνέπειές τους στην αγορά των ειδών διατροφής.

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματεύς του ΟΗΕ Μπάν Κι-Μούν τόνισε πως πρέπει να βρεθεί κάποιος συγκεκριμένος τρόπος αντιμετωπίσεως της κλιματικής αλλαγής. «Δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε. Οι λιμοί και η άνοδος του επιπέδου της θαλάσσης αποτελούν απειλές για την ειρήνη και την διεθνή ασφάλεια. Ο Μπάν Κί-Μούν σημείωσε πως η επόμενη Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα που θα διεξαχθεί στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής τον Δεκέμβριο πρέπει να είναι αποφασιστικής σημασίας. «Οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να τεθούν επί κεφαλής της αντιμετωπίσεως, αλλά πρέπει επίσης να αναλάβουν το μερίδιο των ευθυνών τους. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν απλοί θεατές», είπε.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία απέρριψε το σχέδιο του Συμβουλίου που περιγράφει την σύνδεση ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και την διεθνή ασφάλεια. Ο πρέσβης της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη Αλεξάντρ Πάνκιν εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του για τις συνέπειες που θα έχει η ένταξης της κλιματικής αλλαγής στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου. Στην τελική ανακοίνωση που εξεδόθη γίνεται αναφορά σε «πιθανές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου