Ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα για τις ελληνικές εταιρείες αποτελεί η Raycap, με έδρα τη Δράμα, η οποία με 250 εργαζομένους παράγει και υποστηρίζει προηγμένα προϊόντα για τηλεπικοινωνιακά και ενεργειακά δίκτυα, προϊόντα πρωτοποριακής τεχνολογίας ηλεκτρικής προστασίας, καθώς και προϊόντα ηλεκτρονικών και αμυντικών εφαρμογών. Μάλιστα, το 90% των πωλήσεων αποτελείται από εξαγωγές.
Οι πελάτες της βρίσκονται στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τις σκανδιναβικές χώρες, ενώ έχει πρωτοποριακή παρουσία στην τεχνολογική καινοτομία. Όπως αναφέρει πρόσφατο ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας», η Raycap, δίνει λύσεις σε οικιακές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, προστατεύοντάς τες από απότομες υπερτάσεις μέσω του ηλεκτρικού δικτύου με συσκευές μονοφασικού ή τριφασικού ρεύματος, χαμηλού κόστους,. Διαθέτει, επίσης, μια ομάδα ειδικών επιστημόνων που αναζητεί συνεχώς καινοτόμα προϊόντα στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, των σιδηροδρόμων, σε συστήματα αύξησης χωρητικότητας των φραγμάτων, σε εξειδικευμένα προϊόντα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η Raycap μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί» του ΣΕΒ και της Eurobank. «Το βραβείο που μας απονεμήθηκε αποτελεί ακόμα μια επιβράβευση των προσπαθειών μας για συνεχή ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων που βρίσκουν εφαρμογές σ' όλο τον κόσμο» μας λέει ο Σπύρος Παππάς, υπεύθυνος ανάπτυξης αγορών εξωτερικού.
«Το σύστημα υψηλών προδιαγραφών για προστασία σύγχρονων ηλεκτρονικών συσκευών ή διατάξεων από κρουστικές υπερτάσεις του ηλεκτρικού δικτύου, που μας έδωσε το βραβείο, λύνει για πάντα το πρόβλημα της καταστροφής του ηλεκτρονικού εξοπλισμού που έχουμε στα σπίτια μας.
Απευθύνεται στον καθένα από εμάς γιατί όλες οι σύγχρονες οικιακές συσκευές (τηλεοράσεις, ηχοσυστήματα, πλυντήρια, ψυγεία, συναγερμοί, ηλεκτρικές γκαραζόπορτες και ρολά, κάμερες κ.λπ.) έχουν ηλεκτρονικά στοιχεία που είναι ευαίσθητα στις απότομες υπερτάσεις που μεταφέρονται μέσω του δικτύου της ΔΕΗ.
Ο πρακτικός σχεδιασμός του προϊόντος κάνει την εγκατάστασή του πολύ εύκολη μέσα στον κεντρικό ηλεκτρολογικό πίνακα. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν χρειάζεται ποτέ αντικατάσταση. Δημιουργήθηκε από την ομάδα Ερευνας και Ανάπτυξης της Raycap στο εργοστάσιο στη Δράμα και στηρίζεται στην πρωτοποριακή τεχνολογία της Ηλεκτρικής Προστασίας έναντι υπερτάσεων που έχουμε αναπτύξει εδώ και 5 χρόνια».
Οπως τονίζουν οι υπεύθυνοι της εταιρείας, το προϊόν αυτό, σε διάφορες μορφές, χρησιμοποιείται ήδη σε όλο τον κόσμο για την προστασία τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων, ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών πάρκων, αεροδρομίων, στρατιωτικών εγκαταστάσεων ραντάρ, βιομηχανικών εγκαταστάσεων κ.ά.
Πέρα όμως από τις παραπάνω εφαρμογές για την προστασία κρίσιμου ηλεκτρονικού εξοπλισμού, το νέο προϊόν τοποθετείται εύκολα σε κάθε ηλεκτρολογικό πίνακα και εγγυάται για πάντα τη θωράκιση έναντι υπερτάσεων όλων των συσκευών που είναι συνδεδεμένες στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Η εταιρεία έχει αναπτύξει μία μακρόχρονη στρατηγική συνεργασία με αντίστοιχες διεθνούς κύρους εταιρείες, όπως η Tyco Electronics (Ενσύρματα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ενέργειας), Andrew Corporation (Δίκτυα ασύρματης επικοινωνίας), Hydroplus της Vinci Group (Υδροηλεκτρικά έργα και φράγματα ύδρευσης και άρδευσης), Power One (Συστήματα ισχύος για τηλεπικοινωνιακά δίκτυα) και Siemens (Ενσύρματα δίκτυα τηλεπικοινωνιών).
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου