Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

423 Εκατ. Ευρώ η Αξία των Απλήρωτων Λογαριασμών της ΔΕΗ


Στα 423 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των απλήρωτων λογαριασμών της ΔΕΗ, με μεγάλο μέρος αυτών να προέρχεται από κρατικές επιχειρήσεις και οργανισμούς. Τα χρέη νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων προς την Επιχείρηση υπολογίζονται σε 100 εκατ. ευρώ περίπου. Οι οφειλέτες της κατηγορίας αυτής υπολογίζονται σε 190.000-200.000 πελάτες της Επιχείρησης.
Επιπλέον, μόνο για το τρέχον έτος η ΔΕΗ εκτιμά ότι οι οφειλές των ιδιωτών ίσως αγγίξουν τα 200 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, περίπου 20.000 πελάτες που μετακινήθηκαν σε άλλον προμηθευτή έχουν αφήσει στη ΔΕΗ που υπερβαίνουν τα 15 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, τα χρέη προς τους ιδιώτες ηλεκτρικούς παρόχους υπολογίζονται σε 2-3 εκατ. ευρώ.
Πριν από μερικές ημέρες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η ΡΑΕ υπέβαλε σε δημόσια διαβούλευση προτάσεις, οι οποίες βρήκαν την υποστήριξη της Διοίκησης της ΔΕΗ, αλλά επικρίθηκαν από την ΓΕΝΟΠ. Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 2 Σεπτεμβρίου.
Στις προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας περιλαμβάνεται η αύξηση των εγγυήσεων, η αγορά ρεύματος με προπληρωμένες κάρτες (που προϋποθέτει όμως εγκατάσταση νέων μετρητών), η δυνατότητα άρνησης προμήθειας ρεύματος αν ο καταναλωτής έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε άλλον προμηθευτή, ακόμη και η δημιουργία «ενεργειακού Τειρεσία» η οποία όμως θα τελεί υπό την έγκριση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου