Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Επίσημη Υπογραφή της Συμφωνίας για να Γίνει ο Άγιος Ευστράτιος το Πρώτο Ελληνικό «Πράσινο Νησί»


Υπεγράφη εχθές, Δευτέρα, η συμφωνία μεταξύ του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και του δήμου Αγίου Ευστρατίου για τη μετατροπή του μικρού νησιού του Αιγαίου στο πρώτο στην Ελλάδα όπου η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το έργο έχει κυρίως επιδεικτικό και ερευνητικό χαρακτήρα και έχει ως τελικό στόχο να καλύπτονται τελικά οι ανάγκες Αγίου Ευστρατίου σε ηλεκτρικό ρεύμα κατά 100% από ΑΠΕ. Τη σύμβαση υπέγραψαν ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ, καθηγητής Ματθαίος Σανταμούρης, και ο δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής, ενώ ο προϋπολογισμός των σχετικών έργων είναι 8,9 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα προβλέπει επίσης δράσεις πράσινων μεταφορών, εξοικονόμησης ενέργειας και κάλυψης θερμικών και ψυκτικών φορτίων από ΑΠΕ στα δημοτικά κτίρια του νησιού, καθώς και ευφυή διαχείριση ηλεκτρικού φορτίου.

Οι διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν έως το τέλος του έτους, ενώ μέρος των επιδεικτικών έργων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο.

Το υπουργείο εξετάζει την επέκταση του προγράμματος και σε άλλα μικρά νησιά, όπως οι Λειψοί, καθώς και σε μικρές ορεινές Κοινότητες, όπου θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα «Πράσινο Χωριό».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου