Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Το Μεγαλύτερο Πετροχημικό Συγκρότημα στον Κόσμο Σχεδιάζουν Aramco και Dow Chemical


Το μεγαλύτερο πετροχημικό συγκρότημα στον κόσμο θα κατασκευάσει η κοινοπραξία που ανακοίνωσαν ότι θα συστήσουν η σαουδαραβική εταιρία Saudi Aramco και η αμερικανική Dow Chemical. Η αξία της κοινοπραξίας, που θα φέρει το όνομα Sadara Chemical Co. υπολογίζεται στα 20 δις δολ., ενώ το συγκρότημα θα κατασκευαστεί στην περιοχή Τζουμπέιλ, κοντά στον Περσικό Κόλπο. 
Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι δύο εταιρείες αναφέρουν ότι το γιγαντιαίο πετροχημικό συγκρότημα θα έχει δυνατότητα παραγωγής τριών εκατ. μετρικών τόνων χημικών προϊόντων και πλαστικών σε ετήσια βάση, με την έναρξη της πλήρους λειτουργίας του, το 2016. Παράλληλα αναμένεται ότι οι ετήσιες πωλήσεις του θα φθάσουν στα 10 δισ. δολάρια μετά από μερικά χρόνια λειτουργίας και ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Το σχεδιαζόμενο πετροχημικό συγκρότημα θα αποτελείται από 26 μονάδες παραγωγής. Η πρώτη από αυτές υπολογίζεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της στο β' εξάμηνο του 2015 ενώ όλες οι μονάδες θα αναπτύξουν πλήρη παραγωγή εντός του 2016.
Ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της DowChemical, Αντριου Λιβέρις, χαιρέτισε την σύσταση της συνεργασίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία συνεργασία-πρότυπο, «που ενώνει τους κατάλληλους συνεργάτες, την κατάλληλη στιγμή. Στόχος είναι η ταχύτατη ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα».
Σε πρώτη φάση, η Aramco θα έχει στην κατοχή της το 65% του νέου ομίλου, ενώ η DowChemical το 35%. Ωστόσο τα ποσοστά αυτά πιθανόν να αλλάξουν αργότερα.,
«Η νέα εταιρία που δημιουργείται θα διαδραματίζει βασικό ρόλο στη βιομηχανική και οικονομική διαφοροποίηση της Σαουδικής Αραβίας, ενώ θα συνεισφέρει στην οικονομία της μέσω και της δημιουργίας χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και μάλιστα υψηλής ποιότητας», τόνισε ο επικεφαλής της SaudiAramco, Χαλίντ αλ-Φαλίχ.
Οι δύο εταιρίες είχαν ξεκινήσει να ερευνούν το εν λόγω σχέδιο το 2007, ενώ αρχικά εξεταζόταν η περιοχή Ρας Τανούρα ως τοποθεσία κατασκευής. Oμως προτιμήθηκε το Τζουμπέιλ, καθώς βρίσκεται πιο κοντά στον Περσικό Κόλπο, ενώ το κόστος κατασκευής αναμένεται να είναι μικρότερο.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου