Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

GPS στα Βυτιοφόρα Σχεδιάζει το Υπουργείο


Ηλεκτρονικά συστήματα εντοπισμού θέσης, GPS, τοποθετούνται στα βυτιοφόρα, ενώ το ΣΔΟΕ ξεκινάει θαλάσσιες περιπολίες για να πιάσει τα σλέπια που διακινούν παράνομα πετρέλαιο.  
Τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, τα δεξαμενόπλοια, τα βυτιοφόρα και τα σλέπια μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο προσδοκά 300-500 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο θέρμανσης, από μια αγορά με ετήσιο τζίρο άνω των 2 δισ. ευρώ. Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται το λαθρεμπόριο στο ναυτιλίας.
Εντολές για ενίσχυση του ελέγχου των εφοδιαστικών πλοίων με καύσιμα και επιτάχυνση της εφαρμογής των ομάδων εργασίας για την πιλοτική παρακολούθηση του πετρελαίου θέρμανσης και ναυτιλίας έδωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου στο γενικό διευθυντή Τελωνείων και ΕΦΚ Κώστα Νηχωρίτη, κατά τη χθεσινή επίσκεψή τους στο Δ' Τελωνείο Επίβλεψης Συγκροτημάτων στο Κερατσίνι και τις εγκαταστάσεις του στα διυλιστήρια Ασπροπύργου.
Η έξαρση του λαθρεμπορίου επιτάσσει τη στενή παρακολούθηση των καυσίμων από το διυλιστήριο μέχρι το πλοίο, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα της νόμιμα διακινούμενης και καταναλωθείσας ποσότητας, επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου, που κάνουν λόγο για εκτενή λαθρεμπορία στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ετήσια βάση, από τις συνολικές ποσότητες πετρελαίου που καταναλώνονται, περίπου το 20% είναι ναυτιλιακό και όπως εκτιμάται μπορεί να πιαστούν επιπλέον έσοδα 300 εκατ. ευρώ.
Εξίσωση φόρου το 2013
Η υιοθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης στη διακίνηση καθίσταται αναγκαία, δεδομένου ότι η πλήρης εξίσωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα γίνει το 2013. Από 1ης Οκτωβρίου 2013, ο ΕΦΚ στο θέρμανσης θα φθάσει στα 329,60 ευρώ, ήτοι το 80% του σημερινού, από τα 60 ευρώ στα οποία αυξήθηκε για φέτος, έναντι 21 μέχρι τέλη Ιουλίου.
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθοριστεί η παροχή επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης, το ύψος αυτού, τα κριτήρια χορήγησης, οι δικαιούχοι, η αρμόδια αρχή χορήγησης, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις χορήγησης.
Την πάταξη του λαθρεμπορίου εξυπηρετούν οι αλλαγές για κάθειρξη όσων εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας αξίας άνω των 150.000 ευρώ, καθώς και ποινές φυλάκισης 10 ετών για δημόσιους υπαλλήλους που θα εντοπιστούν να εμπλέκονται στις υποθέσεις αυτές.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη χθεσινή επίσκεψη στο Δ' Τελωνείο, ο κ. Οικονόμου έδωσε οδηγίες υποστήριξης του δικαστικού τμήματος, ώστε να επιταχυνθεί η επεξεργασία των εκκρεμών φακέλων καταλογισμού τελωνειακών παραβάσεων και να ενισχυθούν οι εισπράξεις. Αποφασίστηκε δε και η ταχεία προώθηση των προτάσεων της ομάδας εργασίας «για κατάργηση κλιμακίων ελέγχου σε φορολογικές αποθήκες».

(από την εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", 26-07-2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου