Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Δημήτρης Κοπελούζος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου


Μία πολύ σημαντική επιτυχία για τον Όμιλο Κοπελούζου και προσωπικά για τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλό του, κ. Δημήτρη Κοπελούζο, αποτελεί η πρόσφατη έγκριση εκ μέρους της ΡΑΕ του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας GASTRADE Α.Ε., συμφερόντων του ομίλου, για την δημιουργία πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο στόχο έχει να δημιουργήσει τον δεύτερο, μετά τη Ρεβυθούσα, τερματικό σταθμό LNG και την τέταρτη πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου στην χώρα μας, με δυναμικότητα παροχής 500,000 Nm ³/h φυσικού αερίου και αποθηκευτική ικανότητα 135,000 m³ έως 145,000 m ³ υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Ο Όμιλος Κοπελούζου έχει αναπτύξει πολυσχιδή δραστηριότητα σε ένα μεγάλο φάσμα της αγοράς ενέργειας, ενώ δραστηριοποιείται επίσης στο εμπόριο ηλεκτρικού ρεύματος σε όλα τα Βαλκάνια. Έχοντας καθιερωθεί στην Ελληνική αγορά ενέργειας κυρίως μέσω της Ελληνο – Ρωσικής Προμηθέας Gas, την οποία ελέγχει, αλλά και μέσω διαφόρων άλλων εταιρειών στο χώρο των ΑΠΕ ο Δημήτρης Κοπελούζος έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του και σε άλλες χώρες της Βαλκανικής. Με τον υπεράκτιο σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη, ο Όμιλος φιλοδοξεί να συμβάλει στην ανάδειξη της Ελλάδος σε ενεργειακό κόμβο στην ΝΑ Ευρώπη, δεδομένου, μάλιστα, του ότι η Τουρκία προβλέπεται να είναι σημαντικός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας για τα επόμενα χρόνια.
Σήμερα ο Δημήτρης Κοπελούζος είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου. Ο Όμιλος ιδρύθηκε το 1972 και σήμερα κατατάσσεται στους μεγαλύτερους εμπορικούς και βιομηχανικούς ομίλους της Ελλάδας. Ο Όμιλος δραστηριοποιείται σε στρατηγικούς τομείς, όπου με τη γνώση και την εμπειρία του συμβάλλει αποφασιστικά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων μεγάλης κλίμακας στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας, καθώς και σε άλλους αναπτυξιακούς τομείς.

Ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος είναι, επίσης, Διευθύνων Σύμβουλος της Προμηθέας Gas A.E., μέτοχοι της οποίας είναι με ποσοστό 50% η ρωσική εξαγωγική εταιρεία φυσικού αερίου Gazpromexport Ltd, η οποία είναι θυγατρική κατά 100% της Gazprom (της μεγαλύτερης εταιρείας φυσικού αερίου παγκοσμίως) και με ποσοστό 50% ο κ.Δημήτρης Χ. Κοπελούζος (Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου). Η Προμηθέας Gas A.E. ιδρύθηκε το 1991 και έχει ως κύριο σκοπό την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ελληνική αγορά και την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία ενεργειακών έργων.

Ο κ. Κοπελούζος είναι, επιπλέον, πρόεδρος της Enelco Α.Ε., κοινήςεταιρείας της Enel Investment Holding B.V. (100% θυγατρική εταιρεία της Ιταλικής ENEL S.p.A.) και της Προμηθέας Gas Α.Ε. Κύριος στόχος της Enelco Α.Ε. είναι η ανάπτυξη έργων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες.

Τέλος, είναι Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας NECO Α.Ε., κοινής εταιρίας της κρατικής εταιρίας παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας NEK EAD και των Προμηθέας Gas Α.Ε. και Damco Energy A.E. του Ομίλου Κοπελούζου. H NECO Α.Ε. δραστηριοποιείται στο χώρο της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας βουλγαρικής προέλευσης σε επιλέγοντες πελάτες στην Ελλάδα.
Επίσης, ο κ. Κοπελούζος διετέλεσε μέλος της Βουλής των Ελλήνων από το 1981 μέχρι το 1985, ενώ είναι μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων. Έχει αναπτύξει σημαντικό και πολύπλευρο κοινωνικό έργο και του έχει απονεμηθεί οτίτλος του «Μέγα Ευεργέτη» από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ είναι συλλέκτης έργων τέχνης με έμφαση στη μοντέρνα τέχνη.
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι συμμετέχει ως μέλος σε σημαντικούς οργανισμούς, όπως μεταξύ άλλων, στον μη κυβερνητικό οργανισμό Clinton Global Initiative.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου