Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Όλη η ΔΕΗ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων;


Την ένταξη του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων εξετάζει η κυβέρνηση, στη λογική της ύπαρξης μεγαλύτερης ευελιξίας στην προσπάθεια πώλησης μονάδων ή δικτύων σε ιδιώτες επενδυτές. Ωστόσο, και ενδοκυβερνητικά αναπτύσσεται προβληματισμός για το κατά πόσον είναι σκόπιμη η πώληση επιμέρους μονάδων, όταν για το 2012 έχει δρομολογηθεί η αποκρατικοποίηση του 17% της ίδιας της επιχείρησης. 
Το ενδεχόμενο να ενταχθεί το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ και όχι επιμέρους μονάδες ή δίκτυα στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων απασχολεί τα υπουργεία Οικονομικών και ΠΕΚΑ, στο πλαίσιο της αναζήτησης μιας πιο ευέλικτης διαδικασίας για την προσέλκυση επενδυτών. 
Όπως πληροφορείται το energia.gr, οι θιασώτες αυτής της εξέλιξης υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατό σε μία τέτοια διαδικασία να υπάρχουν ταμπού και να μην ληφθούν υπ΄όψιν οι κανόνες προσφοράς και ζήτησης. “Θα ήταν λάθος”, υποστηρίζουν, “να έβγαιναν προς ιδιωτικοποίηση μονάδες ή γραμμές της ΔΕΗ που δεν συγκεντρώνουν ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα γαι διάφορους λόγους”. 
Από την άλλη, στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι μία τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να πυροδοτούσε ένα νέο γύρο αντιδράσεων από την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η οποία, όπως φαίνεται μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, τηρεί στάση αναμονής. “Δεν είναι δυνατό, βεβαίως, να συναινέσει η Ομοσπονδία στην πώληση οποιασδήποτε μονάδας ή δικτύου, έστω κι αν για τα τελευταία υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες για τον δημόσιο έλεγχο”, επισημαίνουν. 
Ωστόσο, είναι κοινό μυστικό ότι η ΓΕΝΟΠ ...δεν θα χαλούσε και τον κόσμο μπροστά στο ενδεχόμενο πώλησης κάποιων μονάδων – όχι, βεβαίως, των “φιλέτων” της ΔΕΗ – υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχανε το Δημόσιο τον έλεγχο του 51% στην κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού. 
Η προοπτική πώλησης του 17%, πάντως, προβληματίζει ακόμη αρκετό ...κόσμο στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Πέραν των ενστάσεων που εξακολουθούν να υφίστανται για μία τέτοια κίνηση, έχει αναπτυχθεί και ένας προβληματισμός ανάλογος προς εκείνον που εξέφραζε και η πρώην υπουργός κα. Τίνα Μπιρμπίλη. Κατά πόσον, δηλαδή, είναι σκόπιμη η πώληση περιουσιακών στοιχείων, η οποία θα αποδυνάμωνε την αξία της επιχείρησης ενόψει ιδιωτικοποίησης. 
Εδώ, φυσικά, υπάρχουν δύο αντίλογοι: ο πρώτος εστιάζεται στο ότι οι πωλήσεις θα συνεπάγονταν έσοδα για την ΔΕΗ – ή ΚΑΙ για την ΔΕΗ, καθώς αποτελεί μέγα δέλεαρ η προοπτική ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων – τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο μεγάλο της επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα δύσκολο να χρηματοδοτηθεί, σοβούσης της κρίσης. 
Ο δεύτερος σχετίζεται ακριβώς με το ότι οι πωλήσεις επί μέρους στοιχείων δείχνουν ότι δεν πρόκειται ποτέ να πουληθεί το 17% της ΔΕΗ στον ιδιωτικό τομέα...
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου