Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Ναότο Καν: Να Προχωρήσει η Ιαπωνία Δίχως Πυρηνική Ενέργεια


Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν δήλωσε σήμερα ότι η Ιαπωνία πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από την πυρηνική ενέργεια και να προχωρήσει προς μια κοινωνία που να μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτή.
Δεδομένης της σοβαρότητας του ατυχήματος της Φουκουσίμα, «δεν μπορούμε πλέον να υποστηρίζουμε πως η πολιτική που διεξάγεται ως τώρα εγγυάται την ασφάλεια της εκμετάλλευσης της πυρηνικής ενέργειας. Πρέπει να σχεδιάσουμε μια κοινωνία που να μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτή», εξήγησε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πρόσθεσε πάντως πως είναι πρόωρο να οριστεί χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Ο Καν, η δημοτικότητα του οποίου έχει μειωθεί κάθετα εξαιτίας της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα, αρνήθηκε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει πρόωρες εκλογές για το θέμα της ενεργειακής πολιτικής και παρέκαμψε ερώτηση για το πότε θα τηρήσει την υπόσχεση που έχει δώσει να παραιτηθεί, λέγοντας πως θέλει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί στο θέμα της πυρηνικής πολιτικής και για την ανοικοδόμηση της χώρας από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου που προκάλεσαν τη χειρότερη πυρηνική κρίση των τελευταίων 25 ετών σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Δεδομένων των τεράστιων διαστάσεων των κινδύνων που συνδέονται με την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, συνειδητοποίησα πως η πυρηνική τεχνολογία δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να διαχειριστεί μόνο με συμβατικά μέτρα ασφαλείας», τόνισε ο Καν στη συνέντευξη Τύπου.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου