Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Σε Πετρελαϊκές Εταιρείες θα Πωληθούν τα Δεδομένα των Ερευνών σε Ιόνιο και Ν. Κρήτη


Δεν θα είναι αποκλειστικής χρήσης του Ελληνικού Δημοσίου τα δεδομένα και οι ερμηνείες της έρευνας υδρογοναναθράκων στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης, αλλά, θα πωληθούν και ως πακέτα πληροφοριών στις πετρελαϊκές εταιρείες. Αυτό υπογράμμισε στη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ενεργειακές αγορές και τις έρευνες υδρογονανθράκων, στη Βουλή, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτης. 
«Με τον τρόπο αυτό η δαπάνη για τις σεισμικές έρευνες επιμερίζεται σε περισσότερους πελάτες», διευκρίνισε ο υφυπουργός. Επισήμανε ότι το ελληνικό Δημόσιο προσδοκά όφελος και από τη συμμετοχή του στα κέρδη που θα προέλθουν από τα έσοδα διανομής αυτών των ερευνητικών δεδομένων. 
Επίσης, τόνισε ότι αποτελεί πάγια διεθνή πρακτική, τα κράτη να μην αναλαμβάνουν το επιχειρηματικό ρίσκο και τον κίνδυνο αποτυχίας τέτοιων προσπαθειών. Έτσι, παραχωρούν τα δικαιώματά τους με διεθνείς διαγωνισμούς σε εξειδικευμένες πετρελαϊκές εταιρείες, διασφαλίζοντας με αυστηρές συμβάσεις τη θέση τους Το κέρδος για κάθε χώρα προέρχεται από τη φορολογία της ΑΕ που διενεργεί την έρευνα και από το μίσθωμα ή το ποσοστό επί της παραγωγής που θα έχει συμφωνήσει. 
Εξάλλου, εκτίμησε ότι, σε ένα χρόνο από τώρα, θα γνωρίζουμε με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο την τάξη μεγέθους των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, που υπάρχουν στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, κι αν είναι αξιοποιήσιμα για επένδυση. 
«Το ενδιαφέρον θα φανεί σε 90 ημέρες, μετά τη δημοσιοποίηση της πρώτης διεθνούς πρόσκλησης ενδιαφέροντος τις επόμενες ημέρες, όταν κατατεθούν οι φάκελοι των εξειδικευμένων εταιρειών που ενδιαφέρονται να κάνουν τους υποθαλάσσιους σεισμικούς ελέγχους», πρόσθεσε. 
«Αυτή θα είναι και η λυδία λίθος επί της οποίας θα αξιολογηθούμε ως χώρα, για το εάν έχουμε ή δεν έχουμε πετρελαϊκό δυναμικό υδρογονανθράκων, από τις εταιρείες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να κάνουν την έρευνα», είπε ο υφυπουργός, θυμίζοντας ότι τα αποτελέσματα των σεισμικών αυτών ελέγχων θα αξιολογηθούν από τον επενδυτή που θέλει να έρθει να βάλει τα λεφτά του για γεώτρηση.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου