Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ, Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ **Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΜΕΝΕΙ: «Το μη χείρον, η πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ»


Αυτό που μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι θεωρούνταν «βίαιη» και εξωπραγματική λύση, δηλαδή η αυτόνομη πώληση του 40% των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, σερβίρεται τώρα ως βέλτιστη επιλογή για την κυβέρνηση που με τον τρόπο αυτό και περισσότερα λεφτά υπολογίζει ότι θα εισπράξει και το μονοπώλιο της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή θα «σπάσει», αποφεύγοντας την ευρω-καταδίκη.
Δεν αποκλείεται στο μοντέλο πώλησης υφιστάμενων μονάδων της ΔΕΗ να προστεθεί και αυτό των κοινών επενδύσεων με ιδιώτες Πρώτο θέμαΔεν αποκλείεται στο μοντέλο πώλησης υφιστάμενων μονάδων της ΔΕΗ να προστεθεί και αυτό των κοινών επενδύσεων με ιδιώτες Πρώτο θέμαΗ πολιτική απόφαση να βγουν τώρα στο σφυρί μονάδες της ΔΕΗ θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη, και προς τούτο τα τελευταία 24ωρα τόσο ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν χάνουν ευκαιρία να τη ρίχνουν στο τραπέζι κλείνοντας το μάτι στους ενδιαφερόμενους αλλά και στην τρόικα. Δεν αποκλείεται δε στο μοντέλο πώλησης υφιστάμενων μονάδων να προστεθεί -ελλείψει επενδυτικών κεφαλαίων της ΔΕΗ- και αυτό των κοινών επενδύσεων με ιδιώτες για τη δημιουργία νέων σύγχρονων εργοστασίων, όπως λ.χ. η νέα μονάδα στην Πτολεμαΐδα, προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ.
Στη Βουλή μέχρι τέλος Ιουλίου
Η επιλογή της ιδιωτικοποίησης μονάδων άλλωστε, παρ' ότι είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε νέα σύγκρουση με τη ΓΕΝΟΠ, θα λύσει τα χέρια του νέου υπουργού Ενέργειας που πρέπει να τρέξει «κατοστάρι» για να προλάβει να «πιάσει» τα χρονικά όρια του αναθεωρημένου Μνημονίου, στέλνοντας μέχρι το τέλος του μήνα για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, και να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.
Μία από τις κυριότερες των οποίων είναι να διασφαλιστεί η πρόσβαση «τρίτων» στη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή που σήμερα εκμεταλλεύεται μόνον η ΔΕΗ, ώστε να «ανοίξει» η συγκεκριμένη αγορά και η χώρα μας να μην καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Στο κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου άλλωστε, με το οποίο η τρόικα βγάζει κόκκινη κάρτα σε όλα τα ανοιχτά θέματα της ενέργειας, αναφέρεται με έμφαση ότι «η κυβέρνηση δεν έχει αρχίσει καν την εφαρμογή του σχεδίου για να δώσει στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ αποτελεσματικό έλεγχο άνω του 40% της λιγνιτικής παραγωγής όπως απαιτείται, ενώ έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για να εξασφαλιστεί η δίκαιη και διαφανής πρόβαση ιδιωτών στα υδροηλεκτρικά».
Με βάση το ίδιο κείμενο προκύπτει ότι «μέχρι και το τέλος Ιουλίου 2011 η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η ανταγωνιστική πρόσβαση τρίτων στην καύση λιγνίτη», ενώ «μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2012 ιδιώτες θα μπορούν αποδοτικά να χρησιμοποιούν λιγνίτη στην ελληνική αγορά».
Στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ ο πρόεδρός της Αρθούρος Ζερβός δήλωσε ότι «προς το παρόν ο μέτοχος (σ.σ. το Δημόσιο) δεν έχει ζητήσει να προχωρήσουμε με την πώληση εργοστασίων, αλλά αν μας ζητηθεί είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε».
Το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων είχε υιοθετήσει το 1999 η κυβέρνηση Μάσιμο Ντ' Αλέμα στην Ιταλία, για να «σπάσει» την ENEL. Πούλησε τότε συνολικά 21 μονάδες παραγωγής ή το 40% των σταθμών της (με 5.100 εργαζομένους και ισχύ 15.100 MW), και με τα κεφάλαια που αποκόμισε χρηματοδότησε την επέκτασή της σε άλλες χώρες.
Στην Ελλάδα ωστόσο το εγχείρημα θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο και η υλοποίησή του εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Ενας από αυτούς είναι η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που θα επιβαρύνουν τις λιγνιτικές μονάδες από το 2013.
Ενας άλλος είναι ότι θα πρέπει να αποφασιστεί ποιες λιγνιτικές μονάδες θα παραχωρηθούν. Αν επιλεγούν οι πιο σύγχρονες (Μελίτη, Αγιος Δημήτριος 5) είναι βέβαιο ότι θα προκληθούν σφοδρές αντιδράσεις από τη ΓΕΝΟΠ, ενώ αν επιλεγούν οι πιο ρυπογόνες και με μικρότερο χρόνο ζωής, είναι αμφίβολο αν θα βρεθεί αγοραστής σε «συμφέρουσα τιμή».
Πηγή enet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου