Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Ανακάλυψη Τεράστιων Κοιτασμάτων Σπανίων Γαιών στον Ειρηνικό από τους Ιάπωνες


Τεράστια αποθέματα σπανίων γαιών εντόπισαν οι Ιάπωνες επιστήμονες στον Ειρηνικό Ωκεανό, τα οποία θα είναι σε θέση να καλύψουν μεγάλο μέρος των παγκόσμιων αναγκών, αλλά και να μειώσουν την εξάρτηση των βιομηχανιών από τις κινεζικές εισαγωγές. Τα χημικά αυτά στοιχεία χρησιμοποιούνται ευρέως και στις τεχνολογίες ΑΠΕ, πράγμα που σημαίνει ότι η ανακάλυψη μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές για τους παραγωγούς ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών της Ασίας.
Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, «τα κοιτάσματα χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό συγκέντρωσης. Μόλις ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο μπορεί να καλύψει το ένα πέμπτο της παγκόσμιας ετήσιας κατανάλωσης». Η ανακάλυψη έγινε από ομάδα του Πανεπιστημίου του Τόκιο, με την υποστήριξη της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας της Ιαπωνίας.
Τα κοιτάσματα βρίσκονται στον θαλάσσιο πυθμένα, σε βάθος 3.500-6.000 μέτρων, σε 78 διαφορετικές τοποθεσίες, από τις οποίες το ένα τρίτο χαρακτηρίζεται από υψηλές συγκεντρώσεις σπανίων γαιών και του μέταλλου ύτριου. Πρόκειται για μια θαλάσσια ζώνη που βρίσκεται σε διεθνή ύδατα, στα ανατολικά και δυτικά της Χαβάης, καθώς και ακόμη μια στα ανατολικά της Ταϊτής.
Τα αποθέματα εκτιμώνται σε 80-100 δις τόνους, τη στιγμή που η αμερικανική γεωλογική υπηρεσία υπολόγιζε μέχρι πρότινος τα παγκόσμια αποθέματα σε 110 εκατ. τόνους, κυρίως στην Κίνα και τη Ρωσία. Συνεπώς, είναι εύκολα αντιληπτή η σημασία της νέας αυτής ανακάλυψης, αν και παραμένει ανοικτό το πρόβλημα της εξόρυξης των πρώτων υλών από τα μεγάλα αυτά βάθη.
Ανάμεσα στις τεχνολογίες που εξαρτώνται από τα σπάνια μέταλλα, ανήκουν οι ανεμογεννήτριες, οι οποίες χρησιμοποιούν ειδικούς μαγνήτες, αλλά και οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Επίσης, οι σπάνιες γαίες είναι απαραίτητες για πληθώρα άλλων νέων τεχνολογιών, όπως για παράδειγμα στα ηλεκτρονικά και στα οπλικά συστήματα.
Σήμερα, η Κίνα παράγει το 97% των ποσοτήτων σπανίων γαιών, με αποτέλεσμα να κατέχει το μονοπώλιο και να προκαλεί προβλήματα στις βιομηχανίες της Δύσης, αφού τείνει να περιορίζει διαρκώς τις εξαγωγές της. Μάλιστα, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αν δεν βρεθούν νέες πηγές σπανίων μετάλλων, τότε η παγκόσμια αγορά των ΑΠΕ θα μπορούσε να ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το Πεκίνο.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου