Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Δείκτης της Ανάπτυξης η Τιμή του Πετρελαίου

Το τέλος του περίφημου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης των ΗΠΑ (QE2) ήρθε και φαίνεται ότι έχουμε αρχίσει να παίρνουμε μια ιδέα για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από εδώ και στο εξής.
Ηδη είδαμε την οικονομία των ΗΠΑ και άλλων σημαντικών χωρών να συρρικνώνεται πριν ακόμη σταματήσει η εκτυπωτική μηχανή δολαρίων. Αρκετοί μίλαγαν για ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, αλλά από ό,τι φαίνεται ήταν απλώς μια εκτίναξη του αμερικανικού χρηματιστηρίου (bull market). Φυσικά, το QE2 έκανε πολύ καλό σε διάφορες επενδυτικές κατηγορίες, από μετοχές μέχρι εμπορεύματα, και ανέβασε τις τιμές σχεδόν στα πάντα.
Η τιμή του πετρελαίου είναι μια καλή ένδειξη για του πού βρίσκεται η οικονομική ανάπτυξη. Από τα 115 δολάρια/βαρέλι και ενώ κοιτούσε προς τα 120, το αργό που τελεί υπό διαπραγμάτευση στη Νέα Υόρκη, βρέθηκε πολύ χαμηλότερα. Πριν από 3 εβδομάδες, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) αποφάσισε να αποδεσμεύσει κάποια στρατηγικά αποθέματα στις ΗΠΑ και 30 εκατ. βαρέλια σε άλλες χώρες με υψηλή κατανάλωση. Στο σύνολο 60 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα αυτά υπάρχουν για συγκεκριμένες περιστάσεις, όπως σε περίοδο πολέμου ή άλλων έκτακτων αναγκών. 
Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει η τιμή του πετρελαίου, λόγω της αύξησης της προσφοράς, και αρκετοί είπαν ότι ήταν ένα κίνητρο να πέσουν οι τιμές της βενζίνης και να ενισχυθεί η οικονομία, μιας και δεν θα τυπώνονται πλέον άλλα δολάρια. Βέβαια 60 εκατ. βαρέλια καταναλώνονται σε μια μέρα, μάλιστα σε 14 ώρες. Μόνο στις ΗΠΑ καταναλώνονται περίπου 21 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ακολουθούν η Κίνα με 7 εκατ., η Ιαπωνία με 5 εκατ., η Ρωσία και η Ινδία με 3 εκατ. έκαστη και η Ν. Κορέα, ο Καναδάς και η Γαλλία με 2 εκατ. βαρέλια έκαστη. Η Ελλάδα καταναλώνει περίπου 410.000 βαρέλια ημερησίως.
Η κίνηση αυτή όμως επηρέασε ψυχολογικά τις αγορές, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας, παρ' όλο που επίσημα ο ΔΟΕ δήλωσε ότι η παρέμβαση έγινε (η τρίτη στην ιστορία του) για να καλυφθούν ανάγκες από απώλειες της Λιβύης κ.ά. Την επόμενη ημέρα ακούστηκε ότι στον OPEC δεν άρεσε η κίνηση αυτή και σκέφτεται να μειώσει κατά την ίδια αναλογία την παραγωγή. Μάλιστα λέγεται ότι, αν το πετρέλαιο τύπου Brent πέσει κάτω από τα 100 δαλάρια/βαρέλι, θα κόψουν αρκετά την παραγωγή ακόμη και οι Σαουδάραβες.
«Ηταν μια κίνηση κατά του OPEC και όχι κατά των Σαουδαράβων» δήλωσε ο ανεξάρτητος αναλυτής John Hall. «Αλλά μπορεί να προκαλέσει κάποιου είδους ρήξη μεταξύ Σαουδαράβων και ΔΟΕ» πρόσθεσε. Πάντως, εκτός από τα πολιτικά και οικονομικά παιχνίδια, είναι μια πραγματικότητα πλέον ότι η οικονομία των ΗΠΑ δεν αναπτύσσεται, αρκετών άλλων κρατών επιβραδύνεται, ενώ υπάρχει πίεση στις τιμές της ενέργειας, των μετοχών, αλλά και άλλων εμπορευμάτων. Ειδικά οι μετοχές πιέστηκαν για αρκετές εβδομάδες και μια αναμενόμενη αντίδραση ήρθε, η οποία μάλιστα ήταν αρκετά ισχυρή. Ομως μπορεί να πει κανείς, πλέον, ότι οι τιμές των εμπορευμάτων και των μετοχών είναι πιο κοντά στην εύλογη αξία τους (fair value).
Την τελευταία φορά που τα εμπορεύματα κορύφωσαν, πριν δυο-δυόμισι χρόνια, όπως δείχνουν να κάνουν τώρα, η αγορά σταθεροποιήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα και υπήρξαν καλές ευκαιρίες για επενδυτικές στρατηγικές με πώληση δικαιωμάτων (selling options) και στις δύο πλευρές της αγοράς. Για 12 μήνες περίπου κανείς μπορούσε να «στραγγαλίσει» την αγορά και να επωφεληθεί από την έλλειψη κατεύθυνσης.
Πιθανόν να βρισκόμαστε σε παρόμοια περίοδο και μπορεί κανείς να εντάξει στο επενδυτικό του μενού και στρατηγικές, με τις οποίες δεν χρειάζεται κανείς να μαντέψει πού και πότε θα πάει η αγορά, αλλά πού δεν θα πάει. Είναι πιο εύκολο να πούμε, για παράδειγμα, ότι ο χρυσός θα παραμείνει πάνω από τα 1.250 δολάρια/ουγκιά και κάτω από τα 2.000 δολάρια/ουγκιά για τους επόμενους 4-5 μήνες, παρά να πούμε ότι θα είναι στα 1.580 δολάρια/ουγκιά τέλος Σεπτεμβρίου ή 1.430 δολάρια/ουγκιά στα μέσα Ιουλίου.
Οταν μιλάμε για «στραγγάλισμα», μιλάμε για ταυτόχρονη πώληση δικαιωμάτων αγοράς (calls) και πώλησης (puts) σε πολύ μακρινές τιμές εξάσκησης και ημερομηνίες λήξης. Αν η αγορά κινηθεί μεταξύ αυτής της ζώνης, ανεξάρτητα από το πού ακριβώς, ο πωλητής καρπώνεται τα ασφάλιστρα (premium), που σε αρκετές περιπτώσεις δίνουν καλές αποδόσεις στο κεφάλαιο. Φυσικά, υπάρχει ρίσκο και πρέπει κανείς να έχει έτοιμο πλάνο εξόδου. Μπορεί επίσης να αγοράσει έξτρα ασφάλεια (αγορά δικαιωμάτων) επάνω στις θέσεις του και να περιορίσει την έκθεσή του.
(από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου